Politika

Dobrosavljević: Popis stanovništva bespotrebno ispolitizovan

Foto: Borba

Popis stanovništva bespotrebno je politizovan, kazao je u emisiji Info plus na ADRIA TV politički analitičar Vladimir Dobrosavljević.

On je poručio da je odlaganje sasvim na mjestu, kako bi se otklonile sve potencijalne poteškoće. Dobrosavljević smatra da ćemo nakon popisa dobiti najvažniji odgovor na pitanje koliki je tačan broj stanovnika u Crnoj Gori, odnosno u vezi sa tim, znaćemo realno stanje biračkog spiska.

“Crna Gora zaslužuje da do kraja završi taj statistički proces, da se pokaže realni presjek stanja. Nema potrebe da se pravi fama.  Odlaganje je sasvim na mjestu, treba eliminisati potencijalne poteškoće i da se izađe u susret tim zahtjevima koliko se može. Ali ne vidim razloga što bi se dalje odlagalo”, naveo je on.Prema njegovim riječima, ono najvažnije je to što će se znati nakon popisa jeste tačan broj stanovnika.“Jesu sva pitanja važna, i jezik i nacionalna pripadnost, i tako dalje. Ali najvažnije što će se pokazati ta karta nekretnina, i doći će se do bitne stvari – realnog broja stanovinika i bitrački spisak, odnosno da je prenaduvan svih ovih godina u odnosu na broj stanovnika”, poručio je Dobrosavljević.Kako je kazao, tokom procesa formiranja 44. Vlade Crne Gore došlo je do nepotrebnog odugovlačenja i stvorene su tenzije unutar političkih subjekata.“Građani su rekli na izborima u kom smjeru žele da Crna Gora ide, pa nije bilo potrebe da se ovoliko zakomplikuje izbor vlade. Smatram da ova Vlada ima potencijala da krene u reforme, posebno nakon rekonstrukcije naredne godine”, poručio je on.Dobrosavljević je rekao da je rezervisan prema programu Evropa sad 2, kao što je bio rezervisan prema programu Evropa sad 1.“On će imati efekte na javne finansije Crne Gore koje ćemo tek vidjeti. Veoma je teško u politici unaprijed govoriti šta može da se desi, posebno jer živimo u svijetu u kojem se trenutno odvijaju dva ozbiljna sukoba. Ne smijemo biti pretenciozni, mnogi procesi se dešavaju mimo naše volje. Mi treba da osluškujemo šta se dešava na globalnom nivou i pokušamo da sačuvamo naš region”, dodaje politički analitičar.Dobrosavljević smatra da je tvrdnja da se Srbija miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore vrsta spina kojom poražene snage pokušavaju da homogenizuju biračko tijelo, ali i da retorika odlazi u prošlost.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad