Politika

Đurović: Punopravno članstvo država Zapadnog Balkana u EU značiće i bezbjedniju Evropu

Punopravno članstvo država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU) značiće i bezbjedniju Evropu, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović ocjenjujući da postoji jasna potreba da se proces proširenja Unije sagleda kroz prizmu nove geopolitičke realnosti.

Foto: Borba

Kako je saopšteno iz Skupštine, Predstavnički dom i Senat Češke je, kao dio parlamentarne dimenzije predsjedavanja te države Savjetu EU, u Pragu organizovao Konferenciju predsjednika parlamenata EU.

Dodaje se da su na konferenciji učestvovali predsjednici ili potpredsjednici parlamenata država članica EU, država partnera i država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

„Tokom dvodnevne konferencije parlamentarci su razgovarali o ruskoj agresiji na Ukrajinu i odgovoru EU u širem geopolitičkom kontekstu, uključujući i proces proširenja EU, energetsku sigurnost i poslijeratni oporavak“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, druga važna tema konferencije odnosila se na ulogu Unije u globalnoj saradnji demokratija i zavisnost država članica EU od totalitarnih režim.

To je, kako se navodi, obuhvatilo i pitanja dezinformacija, sigurnosti lanaca snabdijevanja, i strateške autonomije EU.

Đurović je, govoreći o trenutnim geopolitičkim, ekonomskim i humanitarnim prilikama u Evropi i regionu Zapadnog Balkana, istakla solidarnost i koheziju Evrope u suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Ona je i podsjetila na podršku Crne Gore Ukrajini i njenim državljanima kroz politiku otvorenih vrata, čime je, kako je navela, Crna Gora još jednom pokazala pripadnost Evropi i njenim vrijednostima.

„Đurović je istakla da postoji jasna potreba da se proces proširenja EU sagleda kroz prizmu nove geopolitičke realnosti i intenzivira pregovarački proces sa kandidatima sa Zapadnog Balkana, zaključujući da će punopravno članstvo država Zapadnog Balkana u EU značiti i bezbjedniju Evropu“, zaključili su iz Skupštine.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad