Politika

Đurović jasno poručila: Skupština Crne Gore nastavlja sa radom

Skupština Crne Gore nastaviće sa radom, poručila je predsjednica parlamenta Danijela Đurović.

Foto: Borba

Kako je dodala, Zakonom o izboru odbornika i poslanika definisano je da mandat poslanicima prestaje sa konstituisanjem novog skupštinskog saziva.

Đurović je to kazala novinarima u parlamentu poslije otvaranja izložbe „Pričam ti priču“.

Upitana kako komentariše mišljenja pojedinih pravnika da nakon donošenja ukaza o raspuštanju Skupštine, po sili zakona i Ustava, prestaje mandat poslanicima, Đirović je odgovorila da upravo Zakon o izboru odbornika i poslanika jasno kaže da mandat poslanicima prestaje sa konstituisanjem novog saziva parlamenta poslije izbora.

„Poslanici su u potpunosti u mandatu sve dok ne bude konstituisan novi saziv nakon izbora. Prema tome, apsolutno ne stoji ta teza“, istakla je Đurović.

Ona je ukazala da je to praksa i u nekim drugim državama, i to članicama Evropske unije.

„Postavila bih pitanje upravo stručnoj javnosti, da mi kažu, s obzirom na to da su 2. aprila izbori za predsjednika države, pred kim će i gdje će novi predsjednik položiti zakletvu i kako će započeti mandat ako parlament ne radi“, upitala je Đurović.

Ona je dodala da parlament možda ne bi donosio budžet da je kraj godine.

„Ali, parlament apsolutno nastavlja da radi. Očekujemo da u maju, kad je i predviđeno, pred ovim sazivom parlamenta novi predsjednik položi zakletvu i tako započene svoj mandat“, rekla je Đurović.

4. aprila o skidanju imuniteta poslanicima DPS-a i SD-a

Na pitanje novinara da li ima legitimitet da za 4. april sazove sjednicu na čijem dnevnom redu je predlog za skidanje imuniteta poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS i Socijaldemokrata (SD), Đurović je odgovorila da je sjednica zakazana dan prije nego je predsejdnik Crne Gore Milo Đukanović donio ukaz o raspuštanju.

„Tako da ne vidim da je to sporno na bilo koji način. Nismo zaista ni imali potrebu da to bude razmatarno u okviru vanrednog zasijedanja“, kazala je Đurović, uz podsjećanje da je dogovoreno da ta tačka ne bude na dnevnom redu na sjednici Skupštine na Cetinju, već na prvoj narednoj.

U Crnoj Gori krenuo talas promjena, i te promjene treba da budu vidjljive i 2. aprila

Upitana šta očekuje od drugog kruga predsjedničkih izbora, Đurović je odgovorila da prvenstveno očekuje demokaratiju na najvišem mogućem nivou i da najbolji kandidat pobijedi.

„Mislim da je potpuno jasno, smatram da je u Crnoj Gori krenuo talas promjena i te promjene treba da budu vidjljive i 2. aprila“, zaključila je Đurović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad