Politika

Đukanović: Dok je Milatović bio u Vladi, stvorena provalija između Crne Gore i Evrope

„Onaj ko ne želi da se upušta u državnu politiku, ipak mora da razmisli o sljedećoj dilemi: Kao roditelj, želim li ja svome djetetu ovo što gledamo zadnje dvije i po godine ili mu želim evropsku budućnost“, postavio je pitanje predsjednički kandidat DPS-a, ujedno i lider stranke Milo Đukanović, na tribini u bjelopoljskoj Loznoj Luci.

Foto: Borba

„Ako mu želim evropsku budućnost, onda ove moramo da pošaljemo u prošlost. Nema tu velike filozofije. Ako ne razmišljamo tako, onda je najmanji problem što smo mi neodgovorni prema državnim interesima, mi smo neodgovorni prema svojoj djeci. A niko ne želi da bude neodgovoran prema svojoj djeci“, rekao je Đukanović, pa nastavio:

„Ja vjerujem u pamet naših ljudi. Ovih trideset godina me je naučilo da kad god je bilo kritično, ljudi u Crnoj Gori su pametno prelomili. Tako da, ja sam u ovoj završnici kampanje apsolutni optimista. Ja sam čovjek koji snažno vjeruje u svoje prednosti i koji snažno vjeruje u svoju pobjedu na izborima u nedjelju”, poručio je Đukanović.

Lider DPS-a je zatim prokomentarisao obećanja kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića da će uvesti Crnu Goru u Evropu.

„Vidjeli smo kako to izgleda tokom njegovog službovanja u Krivokapićevoj vladi. Crna Gora nije stojala u mjestu, ona se vraćala natrag tokom tog perioda. U tom periodu je zaista stvorena jedna ozbiljna provalija između Evrope i Crne Gore. Svekolika provalija prije svega u pogledu povjerenja. Evropska unija već mjesecima diskutuje o tome da li da prekine pregovore sa Crnom Gorom. To je rezultat gubitka povjerenja. To povjerenje se gubilo baš zato što te dviju vlade su napustile praksu koju smo mi imali. Ako želite da budete dio Evropske unije, onda morate da se harmonizujete sa EU“, rekao je Đukanović.

On je dao primjer kako je to bilo u prethodnim vladama čiji je glavni stožer bila partija čiji je lider.

„Prva stvar je da svoj pravni sistem harmonizujte sa evropskim pravnim sistemom, i to smo vrijedno radili. Nikada nijedan zakon nije usvojen u crnogorskom parlamentu u našem mandatu da nije prethodno povjeren je li ovo do kraja u skladu sa Evropom. Jer ako hoćete da budete dio te porodice, onda morate prihvatiti pravila koja tamo važe. Ne možete vi ući kao razbojnik da rušite pravila koja tamo važe. E to je sve napušteno za ove dvije i po godine. Sjetite se priče o Zakonu o tužilaštvu, Zakonu o predsjedniku, itd. Dakle, džaba je Evropska komisija upozoravala, džaba je Venecijanska komisija upozoravala, hajduci su mislili da idu logikom – zapalo nas je može nam biti. Može vam biti, ali može vam biti na štetu Crne Gore“, izjavio je, između ostalog, Đukanović.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad