Identitet

Đilas i Kardelj bacili u jame 25.000 Italijana! (VIDEO)

„Dan sjećanja“ je ustanovljen 2005. godine, u znak sjećanja na stradanje Italijana u Istri i Dalmaciji 1945. godine. Prema tvrdnjama talijanskih istoričara, krajem Drugog svjetskog rata partizani su iz Istre i Dalmacije protjerali 350.000 Italijana, a ubili oko 25.000, među kojima je bilo i žena i djece. Mnogi nijesu pronađeni, jer su bacani u jame.

Slika
Foto: Sedmica.me

Hrvatski i slovenački istoričari ne poriču te događaje, ali ističu da su brojke preuviličane, navodno je bilo oko 120.000 protjeranih i samo par hiljada ubijenih, i to samo vojnika. Furio Radin, poslanik italijanske manjine u hrvatskom parlamentu ne misli baš tako:

-Ne znam zašto se Hrvati i Slovenci ljute. Čak i da su brojke deset puta manje, dovoljno je stravično da treba da se stide. Ja sam svojim očima čitao, u italijanskoj „Panorami“, 1991. godine, intervju sa Milovanom Đilasom, u kojem on kaže da su on i Edvard Kardelj, 1945. godine, poslati u Istru sa namjerom da istjeraju što više Italijana! Istina, italijanska desnica sada pokušava sve to iskoristiti u dnevno-političke svrhe i potisnuti u drugi plan fašističke zločine.

Slično misli i Renco de Vidović, talijanski političar rodom iz Šibenika (u izjavi za RAI):

-Nastavnici, sveštenici, advokati i svi oni intelektualci koje je režim smatrao da će biti protivnici komunizma, nemilosrdno su pobijeni od strane partizana, tačnije, zloglasne Ozne. Imamo spiskove stradalih i prognanih ljudi, table sa kućnim brojevima koje su uspjeli da skinu prije nego što su protjerani, fotografije nestalih koji su, uglavnom, završili u hrvatskim jamama.

Među žrtvama partizanskog terora nad Italijanima, 1945 godine, u Zadru, našao se i Đorđo Mašan, otac kasije popularnog kantautora Đanija Mašana. On je oprostio Hrvatima:

-Imao sam samo deset mjeseci kada su mi ubili oca – ispričao je Đani Mašan u popularnoj emisiji „Latinica“ na hrvatskoj državnoj televiziji. – Bilo je priča da je pripadao nekoj talijanskoj policiji, ali sva moja istraživanja nijesu potvrdila tu tezu. Ja sam davno oprostio onima koji su ga ubili, jer šta smo mogli očekivati od nekog paora u partizanskoj uniformi, pogotovu ako su mu talijanski fašisti ubili nekog rođaka ili druga.

Italijanska država televizija (RAI), snimila je prije 14 godina igrani film o ovim zločinima, pod nazivom „Il cuore nel pozzo“ („Srce u jami“). Film je režirao Alberto Negrin, a jednu od glavnih uloga (partizanskog komandanta) igra Dragan Bjelogrlić. Vjerovali ili ne, film je sniman u Kotoru i okolini, a svojevremeno je prikazan na HRT-u, što je izazvalo osudu od većine Hrvata, uvjerenih da istorijski događaji nijesu bili takvi.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad