Društvo

Đaci rade na kompjuterima starim i do 15 godina

Foto: canva stock

U crnogorskim školama nema dovoljno računara, s obzirom da je odnos kompjuter/učenik trenutno 1:15, a ciljna vrijednost je da taj odnos do 2027. bude 1:11

Računarska oprema u obrazovno-vaspitnim ustanovama starosti je i do 15 godina, a trenutno je jedan kompjuter na raspolaganju za 15 đaka. To je konstatovano u izvještaju o primjeni Strategije za digitalizaciju obrazovnog sistema za period 2022–2027.

U izvještaju o prvoj godini primjene Strategije, kojom se određuju pravci razvoja obrazovanja uz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja i svih ustanova koje se bave obrazovanjem, konstatuje se da je računarska oprema preduslov za implementaciju svih digitalnih procesa.

– Imajući u vidu da je starost opreme i do 15 godina, kao i da je veoma nizak odnos računar:učenik (1:15), nabavka računarske opreme smatra se jednom od značajnih aktivnosti. Nabavka u iznosu od 6.250.000 eura iz sredstava Evropske investicione banke je u toku. Ovim se neće zadovoljiti sve potrebe obrazovno-vaspitne ustanove, tako da se mora kontinuirano raditi na opremanju. Jedna od aktivnosti koja se nije realizovala je nabavka opreme za biblioteke, koja je potrebna za djecu koja nemaju uslova za korišćenje tehnologije kod kuće – navodi se u izvještaju.

Nabavljaju računarsku opremu vrijednu 6,25 miliona

Lani je, kako se navodi, sprovedena javna nabavka, vrijedna oko pola miliona eura, za obnovu Data centra i uspostavljanja Disaster Recovery sajta, implementiran je modul za evidenciju ocjena u osnovnim muzičkim školama, izrađeni Standardi kvaliteta digitalnih izdanja udžbenika i instruktivnih materijala, a u toku je nabavka računarske opreme za osnovne i srednje škole vrijedna oko 6.250.000eura.

– Uspostavljena je LAN mreža za sve srednje škole, što je podrazumijevalo nadogradnju/proširenje postojeće LAN mreže, kako bi se pokrio što veći broj učionica i kabineta internet signalom. Uvodi se internet konekcija u 50 područnih ustanova osnovnih škola. Razvijene su i puštene u rad dvije nove elektronske usluge za podnošenje zahtjeva za upis u privatne predškolske ustanove i u učeničke/studentske domove. Proširen je koncept “Digitalna škola”. Osim alata za onlajn kolaboraciju (Office365), postoji mogućnost i samostalnog onlajn učenja kroz platformu “Digionica”. Edukovano je oko 1.000 nastavnika, a na platformi za samostalno onlajn učenje se nalazi 1.033 kurseva, 11.788 lekcija i 498 kvizova, u 54 kategorija – navodi se u izvještaju.
 

Ciljna vrijednost je da odnos učenik/računar na kraju izvještajnog perioda (2027.) bude 11:1.

Konstatuje se da su u toku 2022. godine započeti pregovori i implementacija uvođenja interneta na 50 lokacija na kojima su područne ustanove, kao donacija Crnogorskog Telekoma.

– Na ovaj način internet konekcijom će se pokriti svaki objekat koji ima više od četiri učenika. Završetak navedenog procesa očekuje se u julu 2023. godine, nakon čega će se nastaviti aktivnosti na obezbjeđivanju interneta za preostalih 50 objekata. Sprovedena je procedura javne nabavke za kontinuirano obezbjeđivanje internet konekcije satelitskim putem za 60 objekata osnovnih škola – piše u tom dokumentu.

Trenutno, nijedan udžbenik nije dopunjen digitalnim sadržajima, a ciljna vrijednost je da ih do 2027. bude 15.

Strategija za digitalizaciju obrazovnog sistema 2022–2027. prepoznaje tri strateška cilja. To su unapređenje informacionog sistema obrazovanja, razvoj i unapređenje digitalnog ekosistema, te razvoj i unapređenje digitalnih vještina i kompetencija.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad