Srbija

Dinari opet vraćeni sa Jarinja; Tabaković: Prećeno hapšenjem prevoznicima kompanije “Henderson“

Foto: Kossev

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike na Kosova i Metohije. Guvernerka Jorgovanka Tabaković rekla je da je ljudima iz kompanije “Henderson” prećeno hapšenjem ako se ne udalje sa prelaza.

Po nalogu Aljbina Kurtija, danas je na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Republike Srbije, saopštio je Petar Petković.

Ељшани: Царина забранила улазак динара

Заменик командира полиције за регион Север Ветон Ељшани рекао је медијима да је улазак динара преко прелаза Јариње забранила царина, на основу раније донете уредбе Централне банке у Приштини.

“Pripadnici Kurtijeve policije ne samo da su zabranili ulaz dinara, nego su na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije ‘Henderson’ demonstrirali osionost i grubost, a zatim su ih oterali uz pretnju hapšenjem”, saopštio je Petković.

Kako je istakao, Aljbin Kurti je time jasno poručio da je takozvani prelazni period čista laž, i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara.

Novac je, napominje, poslat prema svim ustanovljenim višedecenijskim procedurama, a koje predviđaju da pošiljku dinara na Jarinju sa svim potvrdama preuzima britanska kompanija “Henderson” i prevozi ih do trezora u Leposaviću, ali je ulaz dinara zabranjen.

“Očigledno je da su Kurtijeve poruke da dinar nije zabranjen na Kosovu i Metohiji laž i besramna propaganda, a da se njegov plan etničkog čišćenja srpskog naroda iz pokrajine realizuje bez ikakve zadrške”, piše u saopštenju.

Podsećamo da je jedna pošiljka dinara već bila blokirana 7. februara na prelazu Jarinje, i to, kao i ovoga puta, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja i odbijenice.

“Apelujemo ponovo na međunarodnu zajednicu da dodatno pojača pritisak na Prištinu da trajno odustane od jednostrane odluke o zabrani dinara, jer očigledno eksplicitne verbalne poruke neodobravanja koje je Kurti dobijao poslednjih dana nisu delotvorne”, naveo je Petković.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji pozvao je na strpljenje i uzdržanost.

“Beograd će nesumnjivo naći način da spreči Kurtijeve naume, i osigurati opstanak srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u našoj južnoj pokrajini”, zaključuje se u saopštenju.

Tabaković: Ljudima iz kompanije “Henderson” prećeno hapšenjem

Guvernerka Jorgovanka Tabaković rekla je da je opet vraćeno vozilo britanske kompanije Henderson koja je prevozila dinare na Kosovo i Metohiju i da je ljudima iz ove firme prećeno hapšenjem ako se ne udalje sa prelaza.

“Danas je u drugom pokušaju NBS da snabdemo srpske i ostale građene dinarom, novac vraćen i ljudima koji su ga prevozili nije dozvoljeno da se približe prelazu”, rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Tabakovićeva je naglasila da to nije tehničko pitanje već političko, kao i pitanje dijaloga. Istakla je da primenom prištinske uredbe sa kraja prošle godine, za razliku od penzionera u drugim zemljama, penzioneri na Kosovu i Metohiji nemaju pravo da penzije primaju u valuti u kojoj žele. Zato se, ocenila je ona, ne može govoriti o pravnoj osnovanosti nekih postuoka već o vrsti nasilja.

Guvernerka je ukazala da je britanska firma “Henderson”, koja ima licencu za posao koji radi, novac godinama prevozila i to tako da je NBS prijavljivala prenos novca, a nije tražila dozvolu da novac uđe na KiM.

“Ako neko danas nije dobio dinare za penzije i socijalna davanja i ne može da kupi hleb ili lek, šta mu je alternativa? Šta nam nude? Otvaranje menjačnica?”, zapitala je Tabakovićeva.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad