Ekonomija

Digitalni samit doprinosi ubrzanju procesa digitalizacije

„Tu vidimo naše mlade kao buduće lidere u oblasti digitalizacije. Misija nam je da oni budu novi digitalni ambasadori i da kao što naša poruka kaže razmišljaju i osjećaju digitalno“, rekla je Mišković.

Digitalni samit

Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana (DSWB) doprinio je ubrzanju procesa digitalne transformacije regiona, ali i razvoju ekonomija i modernih društava, ocijenili su eksperti iz te oblasti, koji su učestvovali na ranijim forumima u Skoplju, Beogradu i Tirani.

Predstavnica Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Ružica Mišković, koja je ambasadorka ovogodišnjeg DSWB za Crnu Goru, kazala je da joj ta titula predstavlja zadovljstvo, naročito jer je Crna Gora ove godine domaćin foruma, koji će se od 11. do 13. oktobra održati u Podgorici.

„DSWB je najveći skup u regionu, koji okuplja zvaničnike na visokom nivou iz vlada ekonomija Zapadnog Balkana, predstavnike Evropske komisije, Regionalnog savjeta za saradnju, akademske zajednice, međunarodnih institucija, civilnog sektora, kao i sve druge pojedince koji su tu da nam prenesu šta je realizovano na putu digitalne transformacije i šta nas tčeka kroz ispunjavanje novih ciljeva koje treba definisati“, rekla je Mišković za PR Centar.

Ona je kazala da su se na ranijim forumima mogla čuti zanimljiva rješenja na različite teme, a potpisani su i sporazumi i memorandumi, poput onog o snižavanju cijena rominga, koji je stupio na snagu 1. jul i omogućio građanima regiona da van granica svoje države koriste pogodnosti rominga bez dodatne naplate.

Ona je navela da su teme ovogodišnjeg DSWB, digitalne vještine i kompetencije, kao i digitalna ekonomija, infrastruktura i bezbjednost.

„Tu vidimo naše mlade kao buduće lidere u oblasti digitalizacije. Misija nam je da oni budu novi digitalni ambasadori i da kao što naša poruka kaže razmišljaju i osjećaju digitalno“, rekla je Mišković.

Ona je pozvala zainteresovane da se prijave za učešće u jednom od najznačajnih regionalnih događaja u oblasti digitalizacije do 11. oktobra.

„Do sada imamo više od 300 registrovanih učesnika, a očekujemo da se taj broj udvostruči i utrostruči. Uvjerena sam da ćemo 13. oktobra biti u prilici da kažemo da smo imali jedan uspješan digitalni samit“, kazala je Mišković.

Državna sekretarka Ministarstva za informaciono društvo i administraciju Sjeverne Makedonije, Elena Mančeva, saopštila je da za nju taj događaj predstavlja upravo ono što imenica samit znači na engleskom, a to je najviša, najuspješnija ili najvažnija tačka u nečemu, mjesto za okupljanje, razgovor, konsultacije, dijalog, diskusiju i pregovore.

„Upravo u tome leži značaj učestvovanja u DSWB-u. To je prilika koja nam se pruža da sarađujemo, diskutujemo, razmjenjujemo vrijedna iskustva i učimo jedni od drugih, kako bismo bili bolji u budućnosti. DSWB nas tjera da zaista razumijemo značenje i osjetimo moć zajednice“, navela je Mančeva.

Ona je ocijenila da je Digitalni samit, kao dio Berlinskog procesa, doprinio da se ubrza proces digitalizacije i razvoja ekonomija u regionu, što je važno sredstvo u ubrzavanju promjena u tim oblastima.

„Samit je našem regionu dao ogromnu moć da ubrzamo digitalnu transformaciju, da se takmičimo jedni protiv drugih, ali i da pružimo ruku kada i gdje je to potrebno. To nam je dalo novu energiju, nagon da dostignemo nove visine i pružilo nam priliku da se međusobno podržavamo i da shvatimo da smo zajedno zaista jači“, rekla je Mančeva.

Rukovodilac Odjeljenja za ICT i direktor KODE projekta u Ministarstvu ekonomije Kosova, Agim Kukaj, smatra da je učešće u tom događaju jedinstvena prilika za sektor digitalne inkluzije Zapadnog Balkana da predstavi dostignuća i razmjeni ideje sa kreatorima politike na regionalnom, nacionalnom i nivou EU.

„Vlade, EK, Savjet za ekonomsku saradnju, akademici, mladi ljudi, treneri digitalnih vještina i privatne kompanije među ostalim zainteresovanim stranama okupljaju se kako bi predstavili i postavili jake temelje za buduću korporaciju“, kazao je Kukaj.

On je dodao da je do sad potpuno operacionalizovan sporazum o regionalnom romingu, a da su na dobrom pravcu da se sprovedu veoma važne inicijative o elektronskoj identifikaciji, interoperabilnosti i slobodnom protoku podataka, ocijenjujući da sve to predstavlja dobar signal snažne regionalne saradnje i integracije Zapadnog Balkana.

Stručni savjetnik za informacijsko društvo u Miistarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Damir Prlja, saopštio je da iskustva sa ranije održanih digitalnih samita su prekrasna, kao i da se svaki održao sa mnoštvom interesantnih stručnih panel diskusija, kroz koje su se mogle čuti mnoge zanimljive i inovativne teme, činjenice i saznanja.

Direktorica Uprave za politike i strategije razvoja telekomunikacija i pošte u Ministarstvu infrastrukture i energetike Albanije, Irena Maloli, smatra da je u pitanju događaj važan za region.

Ona je ocijenila da je učešće na tom događaju dobra prilika za učenje iz regionalnih i najboljih praksi EU, za razmjenu znanja o najnovijim tehnološkim dostignućima, kao i za preuzimanje ključnih poruka za budući razvoj.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, Milan Dobrijević, kazao je da su svi digitalni samiti do sada okupili veliki broj ključnih stejkholdera iz regiona Zapadnog Balkana, ocijenjujući da je sama razmjena iskustava u realizaciji projekata i inicijativa značajno doprinijela digitalizaciji regiona i digitalnog transformaciji.

„Dodatno, imamo i veliki broj inicijativa pokrenutih od institucija nadležnih za digital, kao i projekata koje realizuju međunarodne organizacije i nevladin sektor. Takođe, privreda se sve više integriše i sarađuje, a saradnja dovodi i do efikasnijeg otklanjanja legislativnih i administrativnih barijera za dalji ubrzani razvoj. Imajući sve ovo u vidu, digitalni samiti nesumnjivo ubrzavaju i olakšavaju digitalnu tranformaciju i podstiču razvoj ekonomija u regionu“, rekao je Dobrijević.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad