Vijesti

Devet kandidata: Odbor sjutra o izboru sudija Ustavnog suda

Ustavni odbor razmatraće sjutra izvještaj o tome koji kandidati ispunjavaju uslove za izbor dvoje sudija Ustavnog suda Crne Gore. Na javni poziv, kako je saopšteno na prošloj sjednici Odbora, prijavilo se devet kandidata.

Foto: PPmedia

Izvještaj je sačinila tročlana komisija koja je formirana na prethodnoj sjednici tog skupštinskog tijela.

Na javni poziv, kako je saopšteno na toj sjednici, prijavilo se devet kandidata.

Za tu funkciju su se prijavili Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Nemanja Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Dva mjesta u Ustavnom sudu su upražnjena, jer su početkom godine otišli u starosnu penziju Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Na sjednici, sredinom oktobra, usvojen je zaključak da se predsjednica Odbora obrati Ustavnom sudu i traži da se hitno ispoštuje Zakon o Ustavnom sudu, u vezi sa ispunjavanjem uslova za starosnu penziju sudije Dragoljuba Draškovića.

Ustavni odbor 15. jula nije utvrdio predlog za izbor dvoje sudija Ustavnog suda, jer nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu.

Ustavni sud ima sedam sudija, koje bira Skupština na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Za sudiju Ustavnog suda bira se osoba iz reda istaknutih pravnika koja ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim i organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Pored opštih uslova, kandidati moraju imati crnogorsko državljanstvo, propisan nivo obrazovanja, da su zdravstveno sposobni za te poslove i da imaju položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad