Vijesti

Deo pisama koje je kralj Milan upućivao svom sinu Aleksandru

Deo kolekcije pisama srpskog kralja Milana Obrenovića, koju su članovi Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” prebacili u Srbiju tokom jeka pandemije Kovid 19.

Foto: Blic

Pisma su pisana rukom našeg kralja na francuskom jeziku, a upućena su njegovom sinu jedincu i nasledniku Aleksandru Obrenoviću.

U njima srpski kralj savetuje 21-ogodišnjeg sina kako da vlada. Predlaže mu da napusti ruski spoljnopolitički kurs i strategiju, koju su mu savetovali njegova majka Natalija i srpski premijer Nikola Pašića koje ironično naziva ”svetim”. Takođe savetuje da umesto proruskog kursa Srbija treba da “pije vodu sa dva izvora”, odnosno da ne treba da se veže samo za jednu veliku silu.

Kralj u pismima sinu otkriva šta je saznao iz diplomatskih krugova i sa dvora u Beču.

Značajna tema pisama je i nabavka najmodernijeg oružja i potreba Srbije da se naoruža, što po mišljenju kralja Milana nije moguće uraditi legalnim kanalima, tako da će Srbija morati da pribavi oružje drugim tokovima. Modernizacija i nabavka naoružanja za vojsku pokazaće se ključnim za kasnije pobede u Balkanskim ratovima, a kralj Milan je igrao veliku ulogu u modernizaciji i opremanju naše vojske.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad