Svijet

Demonstracije u Briselu zbog kovid restrikcija

Hiljade mirnih demonstranata izašlo je na ulice u centru Brisela da ponovo izraze nezadovoljstvo protiv pojačanih kovid restrikcija koje je uvela belgijska vlada da se suprotstavi skoku broja infekcija i pojavi novog, zabrinjavajućeg omikron soja virusa.

Brisel
Foto: Borba

Na ulicama je raspoređen veliki broj policije u očekivanju demonstracija, pošto je na ranija dva protesta bilo i nasilja, uhapšenih i povrijeđenih.

Demonstranti, od kojih su neki nosili transparente „Slobodna zona“, „Dobio sam svoju fer dozu“ i „Dosta je, dosta“, protestuju zbog snažnih preporuka vlade stanovništvu da se vakciniše, uključujući tu i zdravstvene radnike koji će od 1. januara imati tromjesečni rok da se vakcinišu protiv koronavirusa ili rizikuju da izgube radna mjesta.

Evropska komisija se danas dogovorila sa kompanijama Fajzer/Biontek da ubrzaju isporuku vakcina počevši od narednih nedjelja. Kompanije će isporučiti dodatnih 20 miliona doza od januara do marta zemljama članicama EU.

Protesti u Belgiji održavaju se dan poslije demonstracija u drugim glavnim gradovima, uključujući Pariz i London. Zemlje širom Evrope ponovo su počele da uvode strože mjere da zaustave najnoviji talas infekcija kovida-19 podstaknut novim, vrlo prenosivim sojem omikron. Holandija predvodi uvođenjem lokdauna na cijeloj teritoriji.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je ove nedjelje da je omikron soj koronavirusa zabilježen u 89 zemalja, i da se broj slučajeva zaraze kovidom-19 sa ovim sojem udvostručuje na svakih dan i po do tri dana.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad