Crna Gora

Demokratska narodna partija suspendovala podršku Vladi Crne Gore

Foto: Tanjug

Predsedništvo Demokratske narodne partije obavestilo je danas javnost da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mesec


Predsedništvo Demokratske narodne partije čiji je predsednik Milan Knežević saopštilo  je danas da najoštrije osuđuje odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Predsedništvo DNP-a jednoglasno  je, kako je saopšteno u Podgorici, donelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena više zahteva.

“Preduslov da bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna. U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44-oj Vladi. Predsedništvo DNP-a veruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine”, stoji u današnjem saopštenju DNP-a.

Kako se dalje navodi, “ako bi ipak bila izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, neophodno je, pored ostalog pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog, predložiti zakonska rešenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom, ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu, izvršiti smenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima.

Osim ovog, Predsedništvo Demokratske narodne partije obavestilo je danas javnost da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mesec.

“Iz ovog dalje proizilazi da DNP neće delegirati ni potpredsednika Vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, a koji su bili utvrđeni da koalicionim Sporazumom pripadaju DNP-u. Utvrđujući ovakav stav, Predsedništvo DNP-a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici i eliminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije, jer bi se ispostavilo da su nas sve vreme interesovale ministarske i druge funkcije u Vladi”, navodi se u saopštenju.

DNP je saopštio i da je “nelegitimna odluka Vlade bez konsultacija sa koalicionim partnerima u potpunosti protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore”.

“Rezolucija o Srebrenici za koju je glasala Vlada Crne Gore u svojoj preambuli osnažuje Rezoluciju 819 Saveta bezbednosti UN od 16. aprila 1993. godine kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mere i obaveza sprečavanja genocida uz pretnju dodatnim sankcijama. Ovim činom glasanja Vlada Crne Gore je istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 posto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podele u crnogorskom društvu”, smatraju iz DNP-a.

“Predsedništvo DNP-a očekuje, da ukoliko je premijeru Milojku Spajiću stalo do podrške naše partije, narednih dana inicira sastanak sa predsednikom Milanom Kneževićem kako bi dogovorili dinamiku izmena koalicionog Sporazuma i realizaciju ispostavljenih zahteva. Svesni činjenice da isključiva i dominantna odgovornost ne leži samo na premijeru Spajiću, već na svim subjektima koji podržavaju 44. vladu, očekujemo da se i ostali potpisnici koalicionog Sporazuma uključe u rešavanje evidentne krize nastale glasanjem vlade Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici“, zaključuje se u saopštenju Demokratske narodne partije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad