Portal ODBRANA

Politika

Demokrate u bunilu: Ako je DF u dilu sa DPS-om i SNP-om, zašto su onda sa njima i Zdravkistima formirali vlast u Beranama?

Kao i prošlog ljeta i ovo će očito obilježiti napadi Demokratske Crne Gore na Demokratski front.

Prije tačno godinu dana Demokrate su u kordinaciji sa saborcima- Zdravkistima i DPS-om puna dva mjeseca napadale sve srpsko, od zvaničnog Beograda do predstavnike Srpske liste sa Kosmeta i DF i to nakon što su glasali za sramnu Rezoluciju o Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

Sa prvim, i to tropskim, danima ovog ljeta Demokratama se opet upalio alarm i animozitet prema DF-u kojem očito ne mogu da oproste ništa što već nisu opraštali DPS-u, SDP-u, SD-u i Zdravkovim ekspertima.

Dok su prošlog juna i jula optuživali DF-ove lidere za širenje pećinskog nacionalizma po Crnoj Gori, ovih dana se Bečićeve Demokrate ne mogu iščuditi kako je Milutin Đukanović kao reprezent tog koncepta zadržao svoju poziciju u Bordu direktora EPCG-a, dok se njihovi besprekorno uglađeni i emancipovani kadrovi smjenjuju po dubini od strane Vlade koju nazivaju izdajničkom i nelegitimnom.

Demokrate se nisu obraćale javnosti kada je manjinska vlada netremice „sasjekla“ iz gotovo svih državnih preduzeća na desetine kadrova DF-a od kojih je nekoliko i juče smijenjeno iz samog EPCG-a. Ipak, da se kod njih sve mjeri foteljama, potvrdili su juče kada su se odmah pridružili SD-u (partiji koja je godinama bila sinonim za besprizorno okupiranje državnih resursa) u napadima na DF. Istine radi, slični se sličnima i pridružuju, jer su Demokrate, po broju dobijenih funkcija po dubini, zahvaljujući Zdravkovoj vladi ušle u kožu SD-a iz perioda kada je DPS sa njima držao vlast u Crnoj Gori.

Optužuju Demokrate DF da je savezu sa DPS-om i SNP-om najprije srušio blagorodnu vladu Zdravka Krivokapić, a onda sklopio politički aranžman u sklopu kojeg je predviđeno ostavljanje DF-ovih kadrova po dubini.

Ako je već DF fingirao svoje djelovanje u prethodnih pola godine, kako ističu Demokrate, onda bi najlogičnije bilo da su u Beranama zajedno sa SNP-om i DPS-om formirali vlast. Umjesto toga DF je zajedno sa Demokratama i Zdravkistima iz pokreta Berane Sad. Međutim, to nije bio slučaj.

DF nikada nije pravio ni tajne dilove sa DPS-om, SDP-om, URA-om što se ne može reći za Demokrate koje se uslugama navedenih političkih subjekata uveliko koriste na nivou lokalne samouprave.

Treba li podsjećati javnost da su Demokrate zajedno sa DPS-om bojkotovale sjednice Skupštine Opštine Budva i tako doprinije oboranju vlasti koja je bila odraz jasno iskazane volje Budvana, Takođe, Demokrate su na Cetinju i u Ulcinju sklopili dilove sa SDP-om i URA-om i podržavaju vlast u tim opštinama. Neprincipijelno je optuživati DF za saradnju sa „izdajnikom“ Dritanom Abazovićem u trenutku kada podržavate odluke URA-inog predsjednika Opštine Ulcinj.

Umjesto da svojim biračima objasne sve veću ideološku bliskost sa DPS-om, od kojeg posuđuju lokalne odbornike po potrebi, Demokrate bi trebale javnost da poštede nove runde političkog ratovanja sa DF-om koji za razliku od njih ostao dosledan svojim programskim principima.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad