Vijesti

Delević reagovala na tvrdnje DPS-a: Ministar Spajić nije ukinuo naknade djeci sa genetskim oboljenjima, to je vaših ruku djelo!

Predsjednica Upravnog odbora Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, Nina Delević reagovala je na navode Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a koja je ranije danas navela da ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić “ukida dječije dodatke djeci oboljeloj od Daunovog sindroma, cerebralne paralize i drugih oblika pretežno genetskih oboljenje, koja su korisnici lične invalidnine ili dodatka na njegu i pomoć”.

Foto: Vijesti.me

Ona je negirala da je ministar Spajić ukinuo naknade djeci sa genetskim oboljenjima i istakla da je upravo DPS kreirao to zakonsko rješenje koje onemogućava isplatu dodatka.

-Jedina istinita činjenica navedena u saopštenju DPS-a je da je sjednica trajala više od 8 časova, a iz razloga što posao predsjednice UO Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik obavljam predano, savjesno i pošteno, a ne po bilo čijim instrukcijama, kako je to bila dosadašnja praksa u radu Upravnog odbora, gdje su se sjednice bez čitanja materijala završavale u par minuta. Ovim putem se zahvaljujem službenicama koje su radile prekovremeno jer će njihov prekovremeni rad biti cijenjen u skladu sa odredbama Zakona o radu i Granskog kolektivnog ugovora.

Apsolutno su netačni navodi da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ukinuo pravo na dječji dodatak djeci koja boluju od teških genetskih oboljenja. Radi se o normativnom okviru, koji ste vi kreirali prethodnih 30 godina, a koji onemogućava isplatu dodatka za djecu koja su korisnici prava na ličnu invalidninu ili dodatka na njegu i pomoć, ukoliko se ne nalaze na redovnom školovanju. Takav nasljeđeni zakonodavni okvir će morati da se mijenja, nakon što je već obezbijeđen dodatak za svu djecu do 6 godina, uz postojeće korisnike socijalnih prava kojima je povećan iznos. Takođe, cilj je da se dodatak fazno obezbijedi za svu djecu do punoljetstva, što prošla vlast nije bila u stanju da uradi- saopštila je Delević.

Ona je istakla da nije tačno da je bilo kome od zaposlenih prijećeno i da je dosadašnji direktor Centra za socijalni rad u Nikšiću u skladu sa Zakonom o radu privremeno udaljen sa rada, do okončanja disciplinskog postupka koji je i pokrenut protiv njega.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad