Vijesti

Deklaracija o ustavnim principima dostavljena Narodnoj skupštini RS: Banjaluka glavni grad, a Pale prestonica

Deklaracija o ustavnim principima, koja bi trebalo da bude razmatrana na predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, predviđa da Vlada, u saradnji sa predsjednicom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će biti potvrđeno sve nadležnosti Srpske, osim onih koji prema ustavu BiH pripadaju BiH, piše u današnjem štampanom izdanju beogradske Politike.

Foto: Kurir

Kako je prenio portal RTRS, u deklaraciji koja je dostavljena Narodnoj skupštini za posebnu sjednicu posvećenu vraćanju nadležnosti Republike Srpske, navedeno je da bi novim Ustavom Banjaluka trebalo da postane glavni grad, a Pale prijestonica. U dokumentu se ističe da su svi akti koje je nametnuo visoki predstavnik neustavni i da je, prema Ustavu BiH, parlamentarna Skupština odgovorna za donošenje zakona, sprovođenje odluka Predsjedništva i izvršenje nadležnosti Parlamentarne Skupštine, zbog čega nije ni imala nadležnost da usvaja zakone koje je nametao visoki predstavnik.

Takođe se ocjenjuje da djelovanje Ustavnog suda BiH, koji se, kako je navedeno, “stavio u funkciju potvrđivanja nepravnih odluka visokog predstavnika i time mijenjao ustavnu strukturu BiH utvrđenu međunarodnim ugovorom”, nanosi veliku štetu u odnosima BiH i doprinosi trajnoj nestabilnosti.

Brojnim odlukama Ustavnog suda BiH otimaju se nadležnosti Srpskoj, a njena imovina stavlja se u nadležnosti BiH bez ikakvog ustavnog osnova, naglašava se u deklaraciji. Takođe se ukazuje da sporazumima etniteta po odbrani, o porezu na dodatnu vrijednost i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, te nadležnosti nisu trajno predate na nivo BiH jer im nisu prethodile izmjene i dopune Ustava BiH da bi bio stvoren ustavni osnov. U dokumentu se ukazuje da su, pošto nije bilo ni naknadnih ustavnih promjena, te nadležnosti neustavne i samim tim privremene. U deklaracijama je navedeno i da Narodna skupština smatra da sadašnju neusklađenost nadležnosti prenijetih na BiH bez promjene i dopune Ustava BiH, kao Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma, treba prevazići doslednom primjenom Ustava BiH koji nedvosmisleno propisuje da će se etniteti u potpunosti pridržavati tog Ustava BiH.

To podrazumijeva pravo Narodne skupštine i Vlade Srpske da obustave primjenu bilo kog akta, mjere ili aktivnosti organa i institucija na nivou BiH koji nemaju osnov u Ustavu BiH i nisu izričite Ustavom BiH utvrđeni kao nadležnost organa na nivou BiH, navedeno je u dokumentu.

Dodaje se da je ranijim zaključcima Narodne skupštine zahtjevano da “kroz zakon budu ugrađena rješenja koja će institucijalno i suštinski sačuvati uticaj entiteta, što podrazumijeva formiranje podsavjeta etniteta s jasno definisanom odlukom i procedurom njihovog rada u odnosu na Visoki sudski tužilački savjet BiH”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad