Vijesti

DECA ĆE NAM UČITI NATO VERZIJU SRPSKE ISTORIJE? Profesor Miloš Ković na udaru – Izbacuju me sa Filozofskog fakulteta

Iako istoričar prof. dr Miloš Ković ispunjava sve uslove za izbor u zvanje redovnog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu postoji ozbiljna zabrinutost javnosti da do toga neće doći

Foto: Medija cenntar Beograd

– Ovde je reč o sukobu interesa, ali i o diskriminacijiNikola Samardžić, redovni profesor na katedri na kojoj ja radim, podneo je prethodno protiv mene dve tužbe, jednu krivičnu, a drugu parničnu. To su, pored njega, uradile i koleginice i kolege Dubravka Stojanović, Vlada Stanković i Radoš Ljušić. Oni su protiv mene podneli ukupno osam tužbi i od mene traže 4 miliona dinara plus sudske troškove. Sada su to kolege koje hoće da odlučuju o mom izboru u zvanje. Oni su, prema Kodeksu profesionalne etike Univerziteta u Beogradu i prema Zakonu o opštem upravnom postupku u sukobu interesa i oni su dužni da se iz procedure mog izbora u zvanje izuzmu. Međutim, oni to ne čine – rekao je za “ALO!” profesor Ković.

Sukob interesa po Kodeksu profesionalne etike Univerziteta u Beogradu
Zakon o opštem upravnom postupku – razlozi za izuzeće

Iako profesor Miloš Ković ispunjava sve uslove za izbor u sledeće nastavno zvanje, tj. da postane redovni profesor, na katedri se dešavaju čudne stvari. 

– Nikola Samardžić pokušava da me prisili da budem reizabran u zvanje vanrednog profesora. Da bi vaši čitaoci razumeli, redovni profesori su zaposleni na neodređeno vreme. Cilj je da budem ponižen i izbačen sa fakulteta. Predložena je jedna neprijateljska komisija u kojoj su ljudi koji su se prethodno loše izražavali o meni i o mom akademskom radu. To je ponovo sukob interesa, što znači da je to protivzakonito delovanje.

Radi se i o diskriminaciji. Prema Kodeksu profesionalne etike Univerziteta u Beogradu svi članovi akademske zajednice imaju pravo na iste uslove prilikom izbora u zvanje.

– Da ću biti izbačen zaključujem na osnovu toga što je ista interesna grupa prethodno sa fakulteta izbacila troje mojih kolega – rekao je profesor Ković.

Dekan Filozofskog fakulteta, kako sada stoje stvari, ne pokazuje nameru da stane u zaštitu osnovnih prava profesora Kovića koji na toj katedri trpi već 16 godina.

Jedino što profesor Ković traži jeste nepristrasna, objektivna i kompetentna komisija.

– Ključna ličnost je dekan Danijel Sinani. Danijel Sinani jedini, kao dekan prema članu 128 Statuta Filozofskog fakulteta, ima pravo da onda kada sa katedre ne dođe validan predlog, da sam predloži sastav komisije. On to ne čini. Umesto da vrši svoja zakonska ovlašćenja, on ulazi u sivu zonu zastupanja pojedinačnih, privatnih interesa. Na njemu je da deluje na osnovu zakona. Lopta je u njegovom dvorištu. On mora da odgovori na pitanje da li će ostati upamćen kao dekan koji je štitio zakone i prava zaposlenih ili je proterao Miloša Kovića sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – rekao nam je istoričar.

Pokušali smo da kontaktiramo dekana Danijela Sinanija, međutim iz dekanata su nam rekli da će se oglasiti saopštenjem koje ni do dana objavljivanja ovog teksta nije ugledalo svetlost dana. Danijel Sinani tako nije ni čuo pitanja koja smo želeli da mu postavimo, a ukoliko se prema pravima profesora Kovića bude odnosio kao prema medijima, onda teško studentima i profesoru Koviću. 

Podsećamo, profesor Ković poznat je po sturčnom i nezavisnom naučnom radu. Odbija da studentima predaje “NATO istoriju” po kojoj su Srbi jedini odgovorni za sve što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije. Takođe, odbija da studentima predaje “hašku istoriju” po kojoj su takođe Srbi dežurni krivci i po kojoj je normalno da Srbi budu 12 godina u pritvoru, da procesi traju Srbima više od 10 godina, a da za “Oluju” i Kravicu niko nije odgovoran.

Sve informacije koje su prezentovane na portalu www.odbrana.info su preuzete sa elektronskih medija, sredstava javnog informisanja i drugih servisa dostupnih na internetu. Odbrana.info ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost objavljenih informacija i nema nikakvu materijalnu korist od objavljivanja sadržaja.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad