Vijesti

DANAS SU DVA VELIKA PRAZNIKA! Vernici će obeležiti Svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog, poštuju se običaji

Ni u goste se ne ide praznih ruku, odnosno obavezno treba da poneste neki prikladan poklon

Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski
Foto: rtv bn

SPC i vernici obeležavaju 31. oktobra dva velika praznika Svetog Luku, apostola i jevanđelista i Svetog Petra Cetinjskog.

Apostol i sveti jevanđelist Luka bio je Grk , rodom iz Antiohije, od neznabožačkih roditelja. U mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis.

Došavši u Jerusalim, upoznao je lik i delo našeg Isusa Hrista i bio svedok njegovih čuda. Poverovavši u Gospoda, bio je uvršten u sedamdeset apostola i poslat na propoved. Zajedno sa Kleopom, video je vaskrslog Hrista na putu za Emaus.

Po silasku Svetog Duha na apostole vratio se u rodnu Antiohiju i tamo postao pomoćnik apostola Pavla. Čuven je po svom Jevanđelju –

Pratio je apostola Pavla na drugom i trećem misionarskom putovanju, od Filipa do Rima. Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje, oko 60. godine nakon Hrista. To je treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu) i pored njega Dela apostolska. Posvetio ih je Teofilu, knezu Agaje.

Posle smrti apostola Pavla, nastavio je da propoveda Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji i drugim zemljama. Bavio se živopisom i prvi je naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Verovanja na Svetog Luku

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata. Kao svog zaštitnika slave ga i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

Sveti Luka je imao 84 godine, kada su ga neznabožci mučili i potom obesili o maslinovo drvo u gradu Tebi. Za vreme cara Konstancija, sina Konstantina Velikog, mošti ovog svetitelja su prenete u Carigrad gde se čuvaju i danas, a smatra se da stopalo Svetog Luke, koje se čuva u jednom mnastiru u Crnoj Gori, leči bolesti očiju.

Sveti Petar Cetinjski

Petar I Petrović Njegoš – Sveti Petar Cetinjski rođen je 1749. u selu Njeguši. Stupio je u monaški čin u svojoj 12. godini. Godine 1782. postaje mitropolit i gospodar Crne Gore. Sav svoj život, viteški i sveti, posvetio je svom narodu.

Mitropolit Petar I zavladičio se u Karlovcima 1784, odakle je pošao u Rusiju. Pri povratku iz Petrograda u domovinu, Petar je izjavio: “Ko je protivu Rusije, taj je i protivu svijeh Slovena”, čime su se upravljali i kasniji crnogorski vladari. 1787. je pomagao Rusiji i Austriji u ratu sa Turskom.

Održavao je bliske veze sa Karađorđem i sastavio prvi pisani zakonik u Crnoj Gori.

Praznik Svetog Petra Cetinjskog obeležen je crvenim slovom u kalendaru, a prema verovanjima nema posebnih ograničenja osim uobičajenih. To znači da na taj dan nipošto se ne sme prati veš, usisavati i uopšte spremati kuća.

Ni u goste se ne ide praznih ruku, odnosno obavezno treba da poneste neki prikladan poklon ako odlazite kod nekoga na ručak ili večeru.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad