Vijesti

DANAS SU DVA VELIKA PRAZNIKA! Vernici će obeležiti Svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog, poštuju se običaji

Ni u goste se ne ide praznih ruku, odnosno obavezno treba da poneste neki prikladan poklon

Sveti Luka i Sveti Petar Cetinjski
Foto: rtv bn

SPC i vernici obeležavaju 31. oktobra dva velika praznika Svetog Luku, apostola i jevanđelista i Svetog Petra Cetinjskog.

Apostol i sveti jevanđelist Luka bio je Grk , rodom iz Antiohije, od neznabožačkih roditelja. U mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis.

Došavši u Jerusalim, upoznao je lik i delo našeg Isusa Hrista i bio svedok njegovih čuda. Poverovavši u Gospoda, bio je uvršten u sedamdeset apostola i poslat na propoved. Zajedno sa Kleopom, video je vaskrslog Hrista na putu za Emaus.

Po silasku Svetog Duha na apostole vratio se u rodnu Antiohiju i tamo postao pomoćnik apostola Pavla. Čuven je po svom Jevanđelju –

Pratio je apostola Pavla na drugom i trećem misionarskom putovanju, od Filipa do Rima. Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje, oko 60. godine nakon Hrista. To je treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu) i pored njega Dela apostolska. Posvetio ih je Teofilu, knezu Agaje.

Posle smrti apostola Pavla, nastavio je da propoveda Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji i drugim zemljama. Bavio se živopisom i prvi je naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Verovanja na Svetog Luku

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata. Kao svog zaštitnika slave ga i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

Sveti Luka je imao 84 godine, kada su ga neznabožci mučili i potom obesili o maslinovo drvo u gradu Tebi. Za vreme cara Konstancija, sina Konstantina Velikog, mošti ovog svetitelja su prenete u Carigrad gde se čuvaju i danas, a smatra se da stopalo Svetog Luke, koje se čuva u jednom mnastiru u Crnoj Gori, leči bolesti očiju.

Sveti Petar Cetinjski

Petar I Petrović Njegoš – Sveti Petar Cetinjski rođen je 1749. u selu Njeguši. Stupio je u monaški čin u svojoj 12. godini. Godine 1782. postaje mitropolit i gospodar Crne Gore. Sav svoj život, viteški i sveti, posvetio je svom narodu.

Mitropolit Petar I zavladičio se u Karlovcima 1784, odakle je pošao u Rusiju. Pri povratku iz Petrograda u domovinu, Petar je izjavio: “Ko je protivu Rusije, taj je i protivu svijeh Slovena”, čime su se upravljali i kasniji crnogorski vladari. 1787. je pomagao Rusiji i Austriji u ratu sa Turskom.

Održavao je bliske veze sa Karađorđem i sastavio prvi pisani zakonik u Crnoj Gori.

Praznik Svetog Petra Cetinjskog obeležen je crvenim slovom u kalendaru, a prema verovanjima nema posebnih ograničenja osim uobičajenih. To znači da na taj dan nipošto se ne sme prati veš, usisavati i uopšte spremati kuća.

Ni u goste se ne ide praznih ruku, odnosno obavezno treba da poneste neki prikladan poklon ako odlazite kod nekoga na ručak ili večeru.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad