Srbija

Danas Savjet bezbjednosti UN-a o događajima na Kosovu i Metohiji

Foto: Vlada.gov.rs

Sjednica Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), na kojoj će se se raspravljati o šestomjesečnom izveštaju UMNIK-a o Kosovu i Metohiji, održaće se danas.

Na njoj se očekuje da će specijalna predstavnica i šefica Misije privremene administracije UN na KiM (UNMIK)Karolina Zijade, predstaviti izveštaj za period od 19. marta do 18. septembra ove godine.

Na sjednici SB UN-a Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić, dok će u ime Prištine govoriti predsjednica privremenih institucija ove južne srpske pokrajine, Vjosa Osmani.

Prema pisanju regionalnih medija, prije početka same sjednice, premijerka Brnabić bi trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom UNAntonijom Guterešom, kao i predsedavajućim SB UNSeržo Frankom Daneseom.

Podsjećamo, SB UN je od usvajanja Rezolucije 1244, 10. juna 1999. godine, pa sve do 2018, o stanju u južnoj srpskoj pokrajini raspravljao, uglavnom, četiri puta godišnje. Presedan je napravljen 2019, kad su sjednice ovog tijela svedene na tri, dok se od 2020. održavaju svega po dvije godišnje.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad