Društvo

Danas je Sveta Petka Paraskeva

Foto: Canva stock

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik posvećen Svetoj Petki, jednoj do najvećih misionarki hrišćanske vjere.

Praznik prepodobne Paraskeve je česta srpska slava, a SPC i pravoslavni vjernici slave ga svake godine 27. oktobra (14. oktobra prema Julijanskom i Bogoslužbenom kalendaru SPC).

Pravoslavni vjernici slave dan Svete Petke, zaštitnice žena, bolesnih i siromašnih. Vjernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Ime Svete Petke njeguje se vjekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku.

Vjernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Pored hramova Svete Petke često se nalaze izvori ljekovite vode koju ljudi uzimaju vjerujući da će im zaliječiti rane i zaštititi ih od bolesti.

Po predanju, sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Predanje dalje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi vjeru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odjeći, sa krstom u ruci.

Na njenom grobu, kaže legenda, događala su se čuda. Bugarski car Jovan Asen 1238. godine po jednima je oteo, po drugima jednostavno prenio mošti svete Paraskeve u svoj prijestoni grad Trnovo. Kad su Turci osvojili Bugarsku, mošti su prenijete, po zapovesti sultana Bajazita, u moldavski grad Jaši.

Knjeginja Milica uspjela je 1396. da izmoli svetiteljkine mošti i sahrani ih u crkvi Ružici, na Kalemegdanu. Sultan Sulejman Drugi prenio je mošti svete Paraskeve 1521. u Carigrad.

Konačno, 1641. carigradski patrijarh Partenije poklonio je mošti moldavskom knezu Vasiliju Lupulu koji ih je prenio u Jaši i položio u crkvu Sveta tri jerarha, gdje su i danas.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad