Srbija

Dačić: UNESKO smatra da su srpski manastiri na KiM ugroženi, to mora da ima posljedice

Foto: Borba

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za Srbiju UNESKO od izuzetnog značaja, jer se deo srpskog nasleđa nalazi u opasnosti na Kosovu i Metohiji.

„To su četiri naše svetinje: Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške. Naša je obaveza da uradimo sve što možemo da sprečimo relativizaciju i preimenovanje tog našeg kulturnog nasleđa u skladu sa pokušajima Prištine u takozvano kosovsko nasleđe“, rekao je Dačić u Parizu na konferenciji svetske organizacije.

Napomenuo je da je Srbija uspjela da spriječi 2015. godine da takozvano Kosovo postane član UNESKA, 2017. su ponovo to pokušali, ali je Dačić danas iskoristio priliku da u Parizu na konferenciji UNESKO konstatuje da posljednjih godina nema nikakvih pokušaja Prištine da postanu član.

„To pokazuje da su oni svjesni da nemaju većinu i da je naša situacija po tom pitanju stabilna“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dodaje da je za nas bitno da UNESKO uloži maksimum napora da zaštiti naše nasleđe na KiM, na čemu je zahvalio generalnoj direktorki i samoj organizaciji.

Kako je rekao, Srbi mogu da osjećaju sigurnost jedino ako ih čuva Kfor, a ne vjeruju prištinskoj policiji.

„UNESKO i dalje smatra da su naši spomenici, koji su pod zaštitom, u opasnosti. To valjda treba da ima određene konsekvence. Pozivamo još jednom međunarodne snage da razmotre tu situaciju i da, kao u slučaju Dečana, imamo takvu situaciju kad su i drugi spomenici kulture i vere i istorijskog identiteta srpskog naroda na KiM u pitanju“, poručio je Dačić.

Pohvalio je srpsku ambasadorku Tamaru Rastovac koja je od svih članica dobila pohvale za uravnotežen odnos prema svima dok je predsedavala Izvršnim savetom UNESKO u ovim teškim vremenima.

Srbija se kandidovala za reizbor na čelu tog savjeta i nada se ponovnom izboru, rekao je Dačić.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad