Politika

Dačić: Šta slavi Priština kad je na današnji dan pre 16 godina srušen međunarodno-pravni poredak

Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da je 17. februar dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak, pitajući se, pri tom, šta slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

 “Šta slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, koju je Narodna skupština Srbije proglasila pravno ništavnom”, upitao je Dačić.

Današnji dan, 17. februar, ističe Dačić, je dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak i kada je ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija.

“To je pokušaj legalizacije viševekovnog etničkog čišćenja srpskog naroda, čija je država stvorena na Kosovu i Metohiji. Toga je svesno i 109 država od ukupno 193 članice UN, koje nisu priznale ovaj jednostrani i nelegalni akt”, rekao je Dačić. 

Uz ogromnu podršku zapadnih velikih sila, zloupotrebljavajući i religijski muslimanski faktor, Priština nije uspela za ovih 16 godina da dobije međunarodno priznanje, niti će ga dobiti, istakao je Dačić.

“Umesto čestitki, trebalo bi da ih bude sramota da podržavaju režim u Prištini, koji i dalje ubija jedan slobodarski i junački narod u srcu Evrope”, naveo je Dačić.

Srbija je, ponavlja, opredeljena za mir i dijalog, ali nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, braneći time i osnovne principe međunarodnog prava.

“Istovremeno, kao što mi poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja na svetu, očekujemo da svi poštuju i teritorijalni integritet Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, naveo je Dačić.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad