Politika

Dačić raspisao lokalne izbore: Narod je vrhovni sudija na izborima

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić potpisao je danas odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji.

Foto: Kurir

– Danas sam potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji. To su izbori za odbornike skupština gradova Bora i Beograda, i skupština opštine Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj – rekao je Dačić.

On je ponovio da su izbori raspisani za 3. april ove godine, i da će uskoro uslediti odluka predsednika Vučića o raspuštanju Skupštine.

– I ja ću početkom marta raspisati predsedničke izbore. Hoću svima da poželim uspešnu kampanju, da sve protekne u fer i demokratskoj atmosferi, i da se građani izjasne o tome kako vide budućnost Srbije – kaže Dačić.

On dodaje i da je Narodna Skupština od 3. avgusta 2020. do 14. februara razmatrala o 435 tačaka dnevnog reda, da je donela 265 zakona, od čeka 24 po hitnom postupku, i 241 po redovnom postupku.

– Narodna Skupština je zasedala 136 dana. U ovom sazivu je došlo do promene Ustava. Ovaj saziv Skupštine je prvi koji je sebe razvlastio od prava da bira predstavnike sudske vlasti. Neće se više sudije i tužioci birati ovde u parlamentu. To je veliki demokratski iskorak u Srbiji, i biće kamen temeljac za izgradnju nezavisnog pravosuđa – podsetio je Dačić.

Predsednik kaže da se izbori održavaju u različitoj atmosferi u odnosu na prethodne, i da je doneto nekoliko zakona koji su direktni rezultat međustranačkog dijaloga.

– Mislim da je taj dijalog doneo pozitivne rezultate, i nadam se da će svi učestvovati na izborima. Takođe, ovaj saziv je doneo i kodeks o ponašanju narodnih poslanika, što ostavljamo u amanet budućim sazivima. Ovaj parlament je dobio pozitivnu ocenu i kada je reč o međupartijskom dijalogu i kada je reč o načinu rada – ističe Dačić.

On se zahvalio svima, i rekao da mu je velika čast što je bio na čelu Skupštine Srbije, ali i da će do verifikacije mandata nastaviti da obavlja tu funkciju.

– Još jednom pozivam sve političke partije na demokratsku i fer utakmicu, i želim da narod ima priliku da bude vrhovni sudija kada je reč o političkim partijama, koalicijama i listama kandidata kada je reč o predstojećim izborima – navodi predsednik Skupštine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad