Srbija

Dačić: Opet neće biti održana sednica Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji

Foto: Tanjug

Na sednici SB UN održanoj 25. marta, na dnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ, jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da se sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija o NATO agresiji na SR Jugoslaviju najverovatnije opet neće održati.

Dačić je rekao da je jutros bio spreman da krene u Njujork, ali da je Francuska najavila da će opet tražiti proceduralno glasanje, zbog čega se, kako smatra, sednica neće održati.

Na ponovljen zahtev Rusije za danas, bila je zakazana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o NATO agresiji na SRJ.

“Ponovo smo zatražili sednicu Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO-a na Jugoslaviju. I posle dana žestokog otpora naših protivnika, obezbedili smo da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu”, naveo je juče zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

Na sednici SB UN održanoj 25. marta, na dnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ, jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano, a tri – Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za raspravu o toj temi.

Sramotna odluka Saveta Evrope

Ministar spoljnih poslova je ocenio sramotnom odluku Odbor za političke poslove Saveta Evrope (SE) koji je prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, da je suprotno svim principima na kojima počiva ta organizacija i ukazao da Srbija nije “eksperimentalno telo” da se stalno na njoj krši međunarodna pravo.

“To je prvi put da se preporučuje članstvo jedne teritorije koja nije međunarodno priznata, a koja nije članica UN. Da bi se to ostvarilo onda pokušavaju da nađu opravdanje pa kažu da ovo ne prejudicira status, a onda u drugoj rečenici kažu da onda pozicija SE prestaje da bude statusno neutralna. Koga vi zafrkavate?”, upitao je Dačić.

Dačić je rekao i da je izvestilac PŠE za tzv. Kosovo Dora Bakojani “slagala sve”, podsetivši na njene reči da tri uslova treba da budu ispunjena za prijem u Savet Evrope.

“Srbija to nije zaslužila. Ovo je narušavanje našeg državnog interesa i odluka na štetu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Naročito je uvredljivo kad neko kaže da će sada biti bolje zaštićena ljudska prava i sloboda na tzv. Kosovu”, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je upitao zašto, ako je to tako, neki drugi delove nisu ušli u Savet Evrope.

“Pa što Dora Bakojani ne predloži da deo pod turskom okupacijom Kipra uđe u Savet Evrope? Pa što ne predloži da Katalonija uđe u Savet Evrope? Pa što ne predložiše da u Savet Evrope uđu i Krim, i Donbas, i Republika Srpska na kraju krajeva?”, upitao je Dačić.

On je dodao da Srbija nije “eksperimentalno telo” da se stalno na nama krši međunarodna pravo.

Dačić je objasnio da konačnu odluku o tzv. Kosovu treba da donese Komitet ministara, a ta sednica bi trebalo da bude u maju.

“Oni imaju dvotrećinsku većinu, jer je situacija u Evropi za nas najgora što se tiče Kosova. Većina zemlja je priznala nezavisnost tzv. Kosova”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li misli da Srbija treba da izađe iz Saveta Evrope, Dačić je rekao da se pitanje da li treba da učestvujemo u takvim organizacijama postavlja, ali da će odluku doneti državno rukovodstvo.

“Moji lični stavovi uopšte nisu bitni. Nije ovo moje privatno ministarstvo spoljnih poslova niti nastupam kao pojedinac. Ovde je bitno šta su državni interesi”, rekao je Dačić.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad