Srbija

Dačić: Očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom i Kinom je vitalni nacionalni interes

Foto: Tanjug

Govoreći o mogućnosti da u Savetu bezbednosti UN bude održana sednica posvećena 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju koju je inicirala Rusija, Dačić je rekao da će se videti da li će ona biti održana i dodao da bi Zapad želeo da te sednice uopšte ne bude

Želimo da dalje razvijamo naše bilateralne odnose s Rusijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

On je objasnio da je u Moskvu došao na poziv ministra spoljnih poslova Rusije, sa kojim je bio u kontaktu oko održavanja sednice Saveta bezbednosti UN povodom 25. godišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju i koji ga je pozvao da zajedno pogledaju fudbalsku utakmicu između Rusije i Srbije. 

“Mi smo prijateljske zemlje, naše prijateljstvo je viševekovno, prošle godine smo obeležili 185 godina diplomatskih odnosa. S druge strane naši odnosi se baziraju i na veoma visokom odnosu međusobnog poverenja i ličnih odnosa između predsednika Vučića i predsednika Putina”, istakao je Dačić.

Šef diplomatije Srbije je u izjavi za Tanjug rekao da su na sastanku razgovarali o razvoju bilateralne saradnje, snabdevanju gasom, spoljno-trgovinskoj razmeni koja je zbog sankcija opala za 20-ak odsto u odnosu na pretprošlu godinu.

“Zahvalio sam još jednom Rusiji na čvrstom i principijelnom stavu o Kosovu i Metohiji. Za nas je to od vitalnog značaja, da znamo da u Savetu bezbednosti imamo jedna siguran glas koji će uvek biti protiv nezavisnosti Kosova i Metohije i za suverenitet Srbije”, rekao je Dačić.

On je istakao da je za Srbiju očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom i Kinom vitalni nacionalni i državni interes i naveo da je poznat i stav Srbije po pitanju sukoba u Ukrajini.

Govoreći o mogućnosti da u Savetu bezbednosti bude održana sednica posvećena 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju koju je inicirala Rusija, Dačić je rekao da će se videti da li će ona biti održana.

“Zapad bi želeo da te sednice uopšte ne bude. Ja ću učestovati ako je bude. Lavrov mi je rekao da postoji dogovor između pet stalnih članica SB da ne osporavaju jedna drugoj kada neko traži sednicu i da je to tako u poslednjih pet godina i da se to nikad nije desilo. Ali mi imamo najave od Zapada da ne dolazimo džabe”, ističe Dačić. 

To znači da bi te zemlje mogle da iniciraju glasanje o proceduri, a zanimljivo je da neće da ga iniciraju sada, nego neposredno pred samu sednicu, naveo je srpski zvaničnik.

On je istakao i da je želja Srbije da “u skladu sa onim što možemo, u zadatim okolnostima, poštujući principe međunarodnog prava, poštujući principe teritorijalnog integriteta i suvereniteta sačuvamo naše prijatelje i naša prijateljstva kako bi nam pomogli u zaštiti naših najsvetijih interesa, a to su interesi države Srbije na KiM”.

Kada je reč o ekonomskim pitanjima, šef srpske diplomatije je podsetio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

“Ali, vrše se veliki pritisci da mi ne budemo zemlja koja će omogućavati trgovinu tim robama i dolaze stalno kontrolori EU i drugi da to proveravaju. Zato treba iznaći mogućnosti za ekonomsku saradnju. Treba da nastavimo rad na pitanju snabdevanja gasom, taj dogovor je potpisan do 2025. godine, ali je bitno da se to produži dalje”, istakao je Dačić.

On je napomenuo da su tu i pitanja skladištenja gasa, proširenja kapaciteta, učešća ruskih firmi u velikim infrastrukturnim projektima, kao što je hidro-elektrana “Đerdap”, železnice, upotreba nuklearne energije u medicinske svrhe.

“Naša spoljnotrgovinska razmena je 2,9 milijardi dolara. To je malo, shodno mogućnostima. Ali i to koliko imamo smeta mnogima na Zapadu koji imaju po deset, dvadeset, trideset i sto puta veću razmenu sa Ruskom federacijom”, rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija nikog ne želi da provocira, ali da ima svoje državne i nacionalne interese i želi da održi dobre odnose sa zemljama koje najviše mogu da joj pomognu kada su u pitanju njeni nacionalni interesi.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad