Srbija

Dačić: Egipat ostaje pri stavu “zamrznutog” priznanja Kosova

Egipat ostaje pri stavu da je odnos te države prema tzv. Kosovu u statusu “zamrznutog” priznanja, koji podrazumeva da ta zemlja ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, potvrdio je egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem u Kairu

Foto: Kurir

Dačić je, takođe, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pozvao predsednika Egipta da poseti našu zemlju naredne godine, što je El Sisi prihvatio.

„Za nas je najvažnija još jedna potvrda, i to direktno od predsednika Sisija, da Egipat ostaje pri stavu da je njihov odnos prema KiM u statusu zamrznutog priznanja“, rekao je Dačić novinarima nakon odvojenih sastanaka sa predsednikom, a zatim i premijerom Egipta Mustafom Madbulijem.

Dačić je podsetio da je u poslednjim danima vladavine Muhameda Mursija, pod uticajem Muslimanske braće, saopšteno da je Egipat priznao tzv. Kosovo, ali da posle dolaska predsednika Sisija na vlast nikakvi dalji koraci u operacionalizaciji te odluke nisu sprovođeni – nije otvorena ambasada, niti su uspostavljeni diplomatski odnosi.

Na osnovu dogovora od pre nekoliko godina, Dačić, tada kao ministar spoljnih poslova i njegov egipatski kolega Sameh Šukri, dogovorili su da to bude jedna vrsta zamrznutog priznanja, koje je podrazumevalo da Egipat ne podržava Kosovo i ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim forumima.

(IN4S)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad