Srbija

Dačić: Briselu smijeta učešće Srbije na Samitu nesvrstanih

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Evropska unija stalno iznosi kritike na račun Srbije, kojoj Brisel zamera i zbog učešća na Samitu nesvrstanih u Ugandi.

Dačić je naveo da se sa raznih međunarodnih adresa upućuju kritike na račun politike Srbije.

„Jedan dan je to zašto nismo uveli sankcije Rusiji, drugi dan zašto razvijamo odnose sa Kinom, treći dan zašto se ne pridružimo napadima na Iran i tako dalje“, rekao je Dačić.

Govoreći o Samitu Pokreta nesvrstanih u Ugandi, Dačić je ukazao da se Briselu ne sviđa prisustvo Srbije na njemu.

„EU misli da mi ne treba da se bavimo sa tim zemljama, jer ako hoćete da budete član Evropske unije, vi ne možete da budete član Pokreta nesvrstanih, ali mi više nismo članovi tog pokreta. Iako smo ga osnovali, a više od sto članica Ujedinjenih nacija su postale članice, mi samo pomažemo pokretu“, naveo je Dačić za TV Pink.

Dačić je dodao da je Srbija donirala oko 3.000 zastava zemalja koje su učestvovale na Samitu Pokreta nesvrstanih u Ugandi i dodao da je taj pokret na strani Srbije po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Veliki broj zemalja iz Pokreta nesvrstanih nije priznao Kosovo i mi moramo aktivno da učestvujemo u svemu tome. To je mesto i prilika da razgovarate sa različitim zemljama. Oni nas malo bolje razumiju nego ovi sa zapada zato što su oni imali slične probleme. Oni su morali da se boriti za svoju slobodu, za svoju nezavisnost, protiv kolonijalizma, a mi smo im tu davali veliku i ogromnu podršku“, kazao je Dačić.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad