Srbija

Dačić: Rusija se izborila za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN o BiH

Foto: Tanjug

Na sednici će se raspravljati o predlogu sramne rezolucije o Srebrenici

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se Rusija, kako stvari stoje, izborila za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na kojoj će se raspravljati o predlogu rezolucije o Srebrenici.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović će se na sednici najverovatnije obratiti putem video-linka, rekao je Dačić za TV Pink.

Ministar spoljnih poslova Srbije je napomenuo da po pitanju BiH Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) ne može da raspravlja jer je to suprotno članu 12 Povelje UN u kome se navodi da pitanja o kojima raspravlja SB UN ne može raspravljati GS UN.

On je ocenio da je diplomatska akcija Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Ministarstvom spoljnih poslova dovela do premišljanja nekih zemalja oko toga da li će donošenje rezolucije o Srebrenici doprineti pomirenju ili je u pitanju nelegalna akcija oko koje ne postoji konsenzus i koja će doprineti novim podelama u regionu.

“Mislili su do sada da će rezoluciju svi da podrže i da će bez nekih većih problema da prođe u GS UN. Vidite i po broju zemalja koje su kosponzorisali rezoluciju, da nije reč o velikom broju zemalja, odnosno da nije reč o zemljama koje bi čvrsto stajale i već unapred pokazale da će rezolucija sigurno biti doneta”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da predlagači rezolucije nisu računali da će Srbija imati veoma aktivnu diplomatsku ofanzivu i dodao da je samo on razgovarao sa 69 ministara spoljnih poslova.

“Reč o nelegalnoj akciji, kršenju povelje UN, oko koje ne postoji konsenzus u BiH, koja ne doprinosi stabilnosti, oko koje nas niko nije pitao. To je jedina pojedinačna rezolucija nakon Ruande o nekom zločinu, kojom bi jedino Srbija, odnosno srpski narod bio definisan kao genocidni”, rekao je Dačić


(Tanjug)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad