Srbija

Da li ste znali? Planina u Kanadi nosi ime našeg velikog vojskovođe!

Da je hrabar vojskovođa i odličan strateg, vojvoda Radomir Putnik dokazao je još u srpsko-turskim ratovima, a onda i u balkanskom ratu gde je spretnim komandovanjem obezbedio pobedu u Kumanovskoj, a u Drugom balkanskom ratu u Bregalničkoj bici.

Planina Putnik
Foto: Instagram

Veština, znanje i pronicljivost ovog srpskog vojvode još jednom je dokazana u Prvom svetskom ratu, kada je kao načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije organizovao sve ratne planove srpske vojske. Uprkos teškoj bolesti, uspeo je da organizuje povlačenje srpske vojske preko albanskih i crnogorskih planina do Skadra na albanskom primorju.

Početkom januara 1916. prebačen je na Krf, gde se lečio do septembra iste godine. Sa Krfa je otišao u Nicu da nastavi lečenje, ali je tu preminuo 1917. godine.

Njegovi posmrtni ostaci preneti su 6. decembra 1926. godine u Kraljevinu SHS, a uz sve državne i vojne počasti sahranjen je 7. decembra na Novom groblju u Beogradu.

Svrstan je je u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije. Ono što je vrlo zanimljivo jeste da jedna planina u Kanadi vodi ime po ovom velikom vojnom strategu.

Već po završetku Prvog svetskog rata, odajući počast načelniku Vrhovne komande srpske vojske i srpskom vojvodi Radomiru Putniku, Kanađani su jednoj od svojih planina dali ime „Putnik“.

Skoro 100 godina kasnije, oktobru 2012. godine, Ravnogorski pokret iz Kalgarija, najvećeg grada Alberte, i grupa ljudi iz Edmontona, glavnog grada te provincije, ovekovečili su ovu planinu otkrivanjem i osvećenjem spomen-ploče.

Prevod sa engleskog jezika

„Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođe, vojvode Radomira Putnika (1847-1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnike vojske, tako i civile za vreme Prvog svetskog rata (1914-1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva.”

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad