Vijesti

Da li ste znali kako su ruski car i Srbin-Bokelj stvorili najmoćniju mornaricu na svijetu

Tvorcu velike Ruske imperije krajem 17. veka, caru Petru I “Velikom” (1682-1725), je od početka vladavine postalo jasno da ukoliko Rusija ne izađe na Crno more, Baltik pa sve do Pacifika, neće moći dugo da opstane kao velika sila, uprkos slavnim vojnim pobedama nad Šveđanima, Poljacima, Turcima itd. Rusiju kao svetsku silu može samo da sačuva njena moćna mornarica.

Foto: Wikipedia

Međutim, u vreme Petra Velikog i pre njega, niko od ruskih careva nije gradio moćnu pomorsku silu. Rusija se oslanjala na svoje ogromne reke, majku Volgu, Don, Dnjepar itd. koje su predstavljale krvotok i “autoputeve” povezujući ogromne ruske stepe i prostranstva.

Kako bi izgradio svetsku pomorsku silu, Petar Veliki se fokusirao na osiguravanje luka na Crnom moru, Baltiku i Pacifiku, kao i izgradnju novih. Sam se posvetio izgradnji ruske ratne mornarice i naučio pomorski zanat, navigaciju, mornaričku ratnu veštinu, taktiku itd. Svoju prestonicu je zato na primer iz Moskve preselio na Baltik i osnovao grad koji će nositi ime po njemu Sankt Peterburg.

Međutim, za pomorsku silu ruskom caru su bili potrebni admirali i sav mornarički oficirski kadar, a najveća znanja u obuci mornaričkih oficira posedovale su zapadne zemlje sa kojima je Petar Veliki ili ratovao ili u njih nije imao poverenja.

Zato se veliki ruski car obraća Srbinu iz Perasta Marku Martinoviću, koji je bio jedan od najpoznatijih svetskih pomoraca u svoje vreme. Martinović je sa svojim brodogradilištem bio najbogatiji Bokelj i imao je sve uslove za školovanje prvih ruskih admirala i mornaričkih oficira.

I tako ruski car Petar Veliki uspostavlja kontakt sa Markom Martinovićem 1698. godine i oni zajedno, preko mletačkog Senata, uspevaju da dobiju dozvolu da car pošalje 17 ruskih plemića u srpsku Boku, koji bi se u Perastu školovali i dobili obuku kao prvi ruski mornarički oficiri i admirali. Tada je u Perastu otvorena jedna od prvih priznatih pomorskih škola na svetu.

Iz te srpske mornaričke škole izlaze i prvi ruski školovani moreplovci, na čijim ramenima počiva najmoćnija ruska mornarica.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad