Crna Gora

DA LI STE ZNALI? Jedan od omiljenih činova u crnogorskoj vojsci bio je barjaktar

Biti barjaktar moralo se zaslužiti ličnom hrabrošću i etičkim vrednostima.

Barjaktar
Foto: Instagram

Poznata je molba jednog Crnogorca knjazu Nikoli, koji je tražio brigadni barjak. Odgovor knjaza bio je “Ne daje se to u portik, nego na bojnom polju”.

Ovakvu čast su zasluživali pojedinci, bratstva ili plemena. Krstaš barjak se prvi put pojavio među Crnogorcima za vreme Morejskog rata 1684-1699. godine.

Barjaktar je bio prvi u borbi, ali i glavna meta turskih vojnika. Zanimljiv je podatak da je u ratu 1876-1878. poginulo čak šezdeset ljudi kojima je ukazana ova čast.

Kada bi barjaktar poginuo, već sledećeg trenutka preuzimao bi ga neko od njegove rodbine. Barjaktari su često bili potpisnici mnogih odluka zajedno sa serdarima, vojvodama…

Postojala je i titula alaj-barjaktar koja je ustanovljena 1858. godine, a prvi čovek kome se ukazala ta čast bio je Mašo Kustudija sa Njeguša.

Pod jednim barjakom 1876. godine palo je u jednom danu šest barjaktara, a sama zastava bila je izrešetana sa 404 zrnobojine. Knjaz Nikola je ovu svetinju poklonio ruskom caru Aleksandru III, a danas se čuva u Ermitažu.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad