Srbija

Da li je Vuk Branković zaista izdao na Kosovu?

Ko je bio Vuk Branković? Da li je zaista zbog njega izgubljen boj na Kosovu? Zašto istorija kaže jedno a narodno predanje drugo? Odakle potiče priča o njegovoj izdaji?

Kosovska Večera
Foto: Srbija Danas

Priča o izdaji Vuka Brankovića nastala je na osnovu falsifikata koji (kao i većina falsifikata) potiče iz krugova Rimokatoličke crkve. Mit o Vukovoj izdaji u Kosovskom boju, nastao je na osnovu događaja koji se odigrao 1448. godine kada se odigrala bitka između turaka i krstaša.

Te godine papa poziva Đurađa Brankovića sina Vuka Brankovića i tadašnjeg vladara Srbije da se uzdrži sa krstašima i pruži otpor turskoj imperiji. Đurađ odbija poziv pape ne želeći da ratuje za interese rimske crkve. Krstaši su izgubili bitku a za glavnog krivca i izdajnika hrišćanstva optužen je Đurađ Branković.

Taj falsifikat je kasnije prenet na kosovski boj 1389 godine po kojem navodno Vuk Branković napustivši boj postao izdajnik.

Ni jedan istorijski dokument ne spominje izdaju Vuka Brankovića. Naprotiv turski izvori govore da je Vuk Branković koji je predvodio desno krilo srpske vojske u boju na Kosovu, potpuno uništio tursko levo krilo i da je upao u turski logor.

U zapisu Patrijaha Danila iz 1390. godine kaže se da se Vuk Branković hrabro borio i da je bio hrabar vojvoda.

Nažalost, danas je Vuk Branković sinonim za izdaju zahvaljujući falsifikatorima istorije i onima kojima je cilj da predstave prave srpske junake kao izdajice. Na nama je da u skladu sa svojim znanjem i resursima omogućimo širenje istine o slavnim srpskim junacima, kakav je bio Vuk Branković.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad