Srbija

Čuveni nemački književnik o srpskoj epskoj poeziji

Da li ste ikada čuli sa Karla Špitelera? U pitanju je jedan od najvećih književnika nemačkog jezika koji je kao švajcarski pesnik, pripovedač i esejista, dobio Nobelovu nagradu za književnost 1919. godine.

Karl Špiteler
Foto: Instagram

Jedan od otaca psihijatarrije i psihoanalize Švajcarac Karl Gustav Jung bazirao je jedno od svojih najvažnijih dela na spevu ”Prometej i Epimetej” Karla Špitelera koga je smatrao za najvećeg književnika nemačkog jezika uz velikog Getea.

Evo šta jedna takva književna i pesnička veličina kazuje o Srbima i našoj neprevaziđenoj narodnoj epskoj poeziji i to u sred Prvog svetskog rata kao jedan etnički Nemac:

”Srbi imaju slavnu, herojsku prošlost. Njihova narodna poezija ravna je po lepoti svakoj drugoj, dok je njihova junačka poezija nadmašila sve druge. Jer tako veličanstvene epske pesme kao što su srpske nije od Homerova vremena stvorio nijedan narod.” (Neue Zürcher Zeitung, 14. decembar 1914.)

Budite ponosni na svoju epsku poeziju i gusle, dragi Srbi! Nisu Gete i braća Grim učili srpski jezik tek tako, već su se trudili da što bolje razumeju i prevedu srpsku narodnu poeziju, kojoj još od vremena antičkog grčkog Homera nema ravne u svetu!

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad