Vijesti

Crnogorska delegacija na konferenciji u Antaliji

Delegacija Crne Gore, koju predvodi državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak, od danas učestvuje na 22. sastanku strana potpisnica Konvencije o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja – Barselonske konvencije (COP22), koji se održava u Antaliji, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Foto: CG live

Pored državnog sekretara Mrdaka, delegaciju čine i savjetnica Predsjednika Vlade za urbanizam, Ana Samardžić, generalna direktorica Direktorata za prirodu, Tamara Brajović i rukovoditeljka Direkcije za integralno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima i kontakt osoba za Barselonsku konvenciju za Crnu Goru, Ivana Stojanović.

“Crnogorska delegacija ima planirane bilateralne sastanke, kao i učešće u plenarnom dijelu i događajima na marginama, uključujući događaj posvećen rezultatima prekograničnog projekta GEF Adriatic, kao i uspostavljanju prekograničnih morskih zaštićenih područja. Tokom trećeg dana konferencije planiran je dijalog na visokom nivou na temu “Za plavi Mediteran: bez zagađenja, u kojem se štiti biodiverzitet i održava klimatska stabilnost” u kojem će učestvovati državni sekretar Mrdak” navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, Crna Gora je prema ugovoru u sukcesiji ratifikovala Barselonsku konvenciju 2007. godine i njenih 5 od 7 protokola. Od tada aktivno učestvuje u sprovođenju plana rada Konvencije, kroz niz nacionalnih i regionalnih projekata, koji su se prvenstveno bavili primjenom ekosistemskog pristupa u monitoringu, procjeni stanja i planiranju područja priobalja i mora; analizama ranjivosti i ugroženosti za održivo planiranje obalnog područja; integralnim upravljanjem obalnim područjem; zaštitom i istraživanjem biodiverziteta; održivom potrošnjom i proizvodnjom; uvođenjem principa održivog razvoja i povezivanje nacionalnih politika iz te oblasti s regionalnim i globalnim nivoima.

Italija je, predajući predsjedavanje, podsjetila na značaj održivog razvoja Mediterana, prije svega zaštite biodiverziteta i klimatske stabilnosti. Turska je preuzela predsjedavanje Biroom Konvencije za naredne dvije godine. Ministar životne sredine, urbanizma i klimatskih promjena Turske, Murat Kurum najavio je veliki broj posebnih tematskih sastanaka i događaja na marginama.

Pored predstavnika zemalja potpisnica Barselonske konvencije, konferenciji prisustvuju i predstavnici međunarodnih organizacija, nevladinog sektora širom Mediterana, eksperti i predstavnici mladih koji su izrazili jaku volju da učestvuju u donošenju odluka.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad