Portal ODBRANA

Identitet

Crnogorki oficir i komita Arso Milić

Porodica Milića je po predanju porijeklom od Gojkovog sina (onog čija je žena uzidana u Skadar) koji je izbjegao u kuče pod najezdom Turaka. On se doselio u Orahovo, i od njega mnoga bratstva vuku porijeklo u Kučima.

Foto: Dan

Arso je bio potomak slavnih ljudi. Prađed mu je bio Đulj Jovanov, koji se objesio ispred kule Skadarskog paše jer nije htio da nosi turski barjak na svoje pleme Kuče. Junačka mu tradicija nije dala mira, te se odlučio kao vrlo mlad da postane crnogorski oficir. On se lično obratio knjazu Nikoli da ga, ako želi, upiše u vojnu školu, što je knjaz rado prihvatio.

Kada je postao oficir ubrzo su izbili balkanski ratovi. U njima, na njegovu žalost, nije učestvovao jer se teško razboleo. Bolest ga je držala zakovanog za krevet dvije godine. Posle ozdravljenja dočekao ga je prvi svjetski rat u kome je u svim bitkama učestvovao.

Kada su Austrougari osvojili Cetinje, on se sa grupom oficira odmetnuo u planine, pružavši otpor Švabama. Na prevaru su ga Austrougari zarobili i sproveli u Boldogasonj, ili kako su ga zvali, logor smrti. Odatle je sa par prijatelja uspio uteći, presekavši bodljikavu žicu, i tako se kroz Mađarsku provlačio i šunjao sve do Bosne. Potera za njim je odmah raspisana i sprovedena. On se 52 dana šunjao preko Mađarske i krio u Bosni gladan, bos i iscrpljen.

Švabe su ga opet uhvatile, kod Neretve, jer nije bio pod oružjem, i sproveli ga u tamnicu u Mostaru. Opet im je uspio pobjeći, da bi ga po treći put uhvatili, jer ga je snijeg usporio na njegovom putu do Kuča. Sada su ga zatvorili u kuli i ispred svakih vrata postavili stražu, međutim, on im je pobjegao skočivši sa trećeg sprata. Kako je tada ostao živ, niko ne zna.

Konačno je stigao u svoje Kuče! Pozdravio se sa familijom i okupio četu sa kojom je otišao u planine da pruži otpor krvniku. Mnoge su potere sprovođene ali ga nikako nisu mogli uhvatiti. Onda se Austrugari odlučiše da mu zarobe porodicu i spale kuću. Ni ovaj potez nije naterao Arsa na predaju, naprotiv, još više ga je razbesneo. Zadavao je sa komitima velike jade okupatoru.

Shvativši da mu ne mogu doakati, Švabe su videle jedino rešenje u špijunima.

Plan je bio da Arsove komšije pronađu njega i dovedu ga pod nekim izgovorom u Kuče đe će mu zasjedu spremiti Vak-majstor Pinja (Nemac). Ideja je usvojena i pošto su ga špijuni pronašli, pozvali su ga da dođe na rodnu grudu kod rođaka. On je sa par komita to prihvatio. Kada su stigli večerali su u kući kod njegovog prijatelja dok se nisu začuli pucnji s’ polja. Arso je shvatio o čemu se radi i sa dva rođaka pružao je otpor krvnicima sve do jutra.

Kada je osvanulo Švabe su videle da im je poginulo 15 vojnika. Promenili su tada taktiku i okupili okolni narod da pobaca sjeno na kuću odakle se Milić branio. I ako su pobacali seno, nisu uspeli iz prva dva pokušaja da zapale vatru. Međutim, desila se nesreća po Arsa, dva mu rođaka u istom trenu poginuše. Vak- majstor je osjetio da se čuje samo jedna puška, pa naredi da se još jednom zapali vatra. Ovaj put je bilo uspješno.

Kuća je planula, a dim ju je progutao. Ne videvši drugi izlaz, komita se sam zaletio na grupu vojnika i pošto je opalio poslednji metak, Austrougari ga izrešetaše. Kaže se da je i mrtav čvrsto držao pušku, a Švabe plašeći ga se, čekali su neko vrijeme u rovu dok se nisu u potpunosti uverili da je mrtav.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad