Crna Gora

Crnogorci na nogama! Auto-kolone u više gradova, ne žele DPS i njegove satelite u novoj Vladi 

Grupa „Odbrana narodne volje“ večeras je u više gradova Crne Gore organizovala protestne auto-kolone, zbog namjere lidera PES-a Milojka Spajića da formira vladu bez predstavnika ZBCG, a da će u kabinetu biti predstavnici partija koje su tradicionalni saradnici DPS-a.

Grupa je iznijela predloge za prevazilaženje novonastale situacije. Auto kolone su organizovane u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Golubovcima, Baru, Herceg Novom….

U saopštenju te grupe se navodi da su dosadašnji pregovori o formiranju 44. Vlade Crne Gore produbili nepovjerenje u izborni proces i doveli do nepoštovanja izborne volje građana.

Dodaju da u cilju uspostavljanja demokratske vlasti na bazi izborne volje, slobodni narod Crne Gore ispostavlja političkim subjektima, organizacijama i političarima sledeće zahtjeve:

1.

Tražimo da se u procesu formiranja buduće vlade poštuje princip avgustovska većine iz 2020. godine, bez DPS i njima srodnim partijama koje su učestvovale u koalicionim aranžmanima;

2.

Dosadašnji akteri u pregovorima nisu pokazali dovoljan stepen odgovornosti i ozbiljnosti zbog čega tražimo da pregovore vodi narod odnosno Organizacioni odbor sa predstavnicima izbornih lista koje narod izabere;

3.

Da Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović oduzme ulogu mandatara Milojku Spajiću ukoliko ne ispoštuje glas naroda i ne pozove naše predstavnike na razgovor i jednostrano krene u formiranje vlasti suprotno izbornoj volji iskazanoj na parlamentarnim izborima 11.juna 2023. godine, i da u tom slučaju mandat povjeri onome koga narod predloži a političke partije avgustovske većine podrže;

4.

Koncept buduće vlade mora da se bazira na činjenici da se poštuje avgustovska većina sa jedne strane i da se sastoji od onih činilaca koji su podržali pobjedničkog kandidata na predsjedničkim izborima sa druge strane;

5.

Tražimo otpočinjanje hitnog demokratskog dijaloga o budućnosti Crne Gore jer nećemo dozvoliti povratak DPS na vlast u bilo kom formatu i obliku niti dozvoliti da se političke partije i pojedinci koji su njihovi sateliti infiltriraju u vlast jer to predstavlja brutalno kršenje izborne volje.

6.

Podsjećamo sve da se po Ustavu Crne Gore ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana pa u skladu sa tim se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja nije odraz izborne volje građana Crne Gore., piše u zahtjevima Grope “Odbrana narodne volje”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad