Politika

Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i tzv. Kosovo pokrenuli regionalnu platformu

Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i tzv. Kosovo u Skoplju su pokrenuli novu regionalnu platformu, nazvanu „Zapadni Balkan KVAD (QUAD) – 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU“, saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto: Tanjug

Platformu su, kako se navodi, lansirali ministar spoljnih poslova Sjeverne Makdonije Bujar Osmani, ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Džaka, zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti i spoljnopolitički savjetnik crnogorskog premijera Đorđe Radulović.

Tema njihovog današnjeg sastanka u Skoplju, precizira se, bila je „puna usklađenost četiri zemlje grupe KVAD sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, u svjetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih prijetnji, energetske krize i ekonomskih posljedica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu“.

„Poslije agresije Rusije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, ali i šire sa pozicijama i vrijednostima demokratskog svijeta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU. To je i jasna poruka gdje ove zemlje pripadaju“, rekao je Osmani na sastanku, izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljanja neformalnog foruma KVAD.

Naveo je da se svaka od četiri zemlje pojedinačno pokazala kao pouzdan partner NATO-a i EU, kroz usaglašavanje sa režimom sankcija EU i SAD, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini.

Osmani je upoznao sagovornike sa predstojećim reformama, napominjući da nema skretanja sa evropskog puta Sjeverne Makedonije, zemlje poznate po multietničkoj demokratiji i koheziji, što je potvrđeno i odlukom da bude domaćin nedavno održanih pregovora tzv. Kosova i Srbije u Ohridu.

Na sastanku zvaničnika Sjeverne Makedonije, tzv. Kosova, Crne Gore i Albanije istaknuto je da je „zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspjele da ostvare punu usklađenost sa odlukama EU puna integracija u Uniju“.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad