Društvo

Crna Gora šesta u svijetu po broju oružja po glavi stanovnika

SAD su zemlja sa najviše oružja po glavi stanovnika na svijetu. Prema istraživačkom projektu “Small Arms Survey” u svijetu je bilo više od milijardu civilnog oružja, od čega je oko 390 miliona u Sjedinjenim Državama

Foto: canva stock

Prema listi Small Arms Survey-a, Crna Gora zauzima šesto mjesto u svijetu po broju oružja po glavi stanovnika. Mjesto ispred zauzima susjedna Srbija, Bosna i Hercegovina je na 13. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 15. mjestu, Kosovo na 21., a Albanija čak na 71. poziciji.

Lista zemalja sačinjena je prema procenjenom broju oružja u privatnom vlasništvu na 100 ljudi.

Istraživanje o malokalibarskom oružju daje procjene ukupnog broja oružja u vlasništvu civila u jednoj zemlji, zatim izračunava broj na 100 ljudi. Ovaj broj za državu ne označava procenat stanovništva koji poseduje oružje. To je zato što pojedinci mogu posjedovati više od jednog komada oružja.

Najnovije sveobuhvatno istraživanje o posedovanju oružja širom svijeta objavljeno je 2017. godine u okviru Ankete o malokalibarskom oružju, koja je izbrojala broj vatrenog oružja (registrovanog i neregistrovanog) u vlasništvu civila, vojske i agencija za sprovođenje zakona za svaku zemlju u istraživanju.

SAD imaju najviše oružja po glavi stanovnika

SAD su zemlja sa najviše oružja po glavi stanovnika na svijetu. Prema istraživačkom projektu “Small Arms Survey” u svijetu je bilo više od milijardu civilnog oružja, od čega je oko 390 miliona u Sjedinjenim Državama. Američki udio u tom broju je veoma veliki i u porastu.

Sa 88 komada oružja na 100 stanovnika u 2011. godini, povećan je na 120,5 komada oružja na 100 stanovnika u 2018. godini, što znači da ima 1,2 komada oružja po stanovniku. Neka nedavna istraživanja su pokazala da je poslednjih godina, posebno tokom pandemije, procenat ljudi koji poseduju oružje značajno porastao. Prema studiji objavljenoj u “Annals of Internal Medicine”, samo između februara 2019. i aprila 2021. godine, oko 7,5 miliona odraslih u SAD postali su novi vlasnici oružja, ostavljajući oko 11 miliona članova njihovih domaćinstava izloženo oružju.

Druga studija, koju je objavila Američka akademija za pedijatriju 2021. godine, povezala je povećanje posjedovanja oružja tokom pandemije sa većom stopom povreda oružjem među djecom.

Vlasništvo oružja značajno varira širom sveta. Više od 175 zemalja svijeta dozvoljava svojim građanima da posjeduju vatreno oružje — iako većina ima posebne propise o vlasništvu, kao što je zabrana određenih vrsta vatrenog oružja. Meksiko, Gvatemala i Sjedinjene Države otišli ​​su korak dalje i posjedovanje oružja učinile ustavnim pravom. Uz to, čak i te zemlje mogu postaviti ograničenja na određene vrste vatrenog oružja, kao što je slučaj kada je Vrhovni sud SAD potvrdio privremenu zabranu određenih jurišnih pušaka i magazina velikog kapaciteta od 1994-2004. S druge strane, civilno vlasništvo nad vatrenim oružjem potpuno je zabranjeno u Severnoj Koreji i Eritreji.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad