Crna Gora

Crna Gora odbija da vrati dragulje: Zaplenila ih na aerodromu i proglasila državnom imovinom

Foto: Getty

Postupak je pokrenut po tužbi Roberta Fanjeka i Sterlenski Antoni, nakon što su zaplenjeni opali proglašeni državnom imovinom

Vlada Crne Gore odbila je da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtev i vrati 28 kilograma poludragog kamena – opala.

U pitanju su dragulji koji su zaplenjeni pre više od 10 godina na Aerodromu Podgorica, prenela je RTCG.

Postupak je u toku pred kotorskim Osnovnim sudom, a vrednost spora je 300 miliona evra. Sud je zabranio državi Crnoj Gori da raspolaže ovim predmetima do pravosnažnog okončanja spora.

Postupak je pokrenut po tužbi Roberta Fanjeka i Sterlenski Antoni, nakon što su zaplenjeni opali proglašeni državnom imovinom i smešteni u trezor Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Oni traže da im se vrati poludrago kamenje, dok se kao vrednost spora navodi 300 miliona evra.

U tužbi navode da je ovo poludrago kamenje vredelo 300 miliona evra, a osim njegovog povratka traže i naknade zbog njegovog oštećenja, zbog nestanka pet kilograma jer se sada u trezoru Centralne banke nalazi 28 kilograma, neostvarene dobiti za protekli period i zateznih kamata.

“U pitanju su predmeti koji su uneseni u Crnu Goru, a da prethodno nisu prijavljeni carini na Aerodromu Podgorica, dok su kasnije usled nesuglasica lica koja su na takav način prenela robu i krivične prijave koju su između sebe podneli, te nakon proglašavanja tih lica krivima za prekršaj iz člana 240 Carinskog zakona predmeti trajno oduzeti”, navodi se u Izveštaju o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

Robert Fenjek predstavlja se kao počasni grof carske kuće Černetić, a Strelenski kao konzul iste kuće, u Južnoafričkoj Republici u Pretoriji.

Inače, kako je navela RTCG, radi se o izmišljenoj carskoj lozi čiji je predstavnik Stefan Černetić, koji je javnosti postao poznat kada se 2022. pojavio na prijemu Dana državnosti i slikao sa tadašnjim predsednikom Milom Đukanovićem.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad