Identitet

Crna Gora i Hercegovina, dva čvrsta srpska bedema, čuvaju uspomenu na dične srpske sinove iz zemlje Hercegove

,,Vjesnik” je ovim tekstom najavio knjigu ,,Naši heroji” srpskog pjesnika Mićuna Pavićevića, koji je pisao o herojskim djelima i žrtvama koje su podnijeli braća Kovačević i koji su se, kako dodaje list, za srpstvo borili nadljudskim snagama

Stojan Kovačević
Foto: in4s.net

Kako su ta dva čvrsta srpska bedema: Crna Gora i Hercegovina tijesno vezana svojom prošlošću i tradicijama, tako su i heroji, koji su u njima rasli i ponikli, imali jedan isti zajednički cilj, objavio je cetinjski list ,,Vjesnik“ u oktobru 1913. godine, u tekstu o dva hercegovačka junaka – Stojana i Petka Kovačevića, koji su dali nemjerljiv doprinos srpskom narodu.

,,Vjesnik“ je ovim tekstom najavio knjigu ,,Naši heroji“ srpskog pjesnika Mićuna Pavićevića, koji je pisao o herojskim djelima i žrtvama koje su podnijeli braća Kovačević i koji su se, kako dodaje list, za srpstvo borili nadljudskim snagama.

Micun Pavicevic

– U ovoj knjizi na vidnom mjestu iznesena su sva djela i junaštva Petka i Stojana, braće Kovačevića, koji su se, kao istaknute vođe Hercegovačkog ustanka, nadčovječanski borili i krv prolili za slobodu naroda svoga, u kojoj je borbi Petko i svoj život na vješalima završio, uputio je list čitaoce.

U tekstu se dalje pojašnjava da je u svom djelu, osim hercegovačke braće, pjesnik Pavićević pisao i o Marku Miljanovu, Miljanu Vukovu, Petru Stevanovu, Dragu Obrenovu, Novaku Ramovu, Peku Pavloviću, Joletu Piletiću, Novici Cerović, Šutanu Šoću, Matu Radoviću i drugima.

,,Vjesnik“ je napomenuo da je svrha izdavanja ove knjige da se očuva sjećanje na srpske heroje iz Hercegovine, kao i da će moći da se kupi u svim srpskim zemljama.

– Svrha će služiti uspomeni na dva dična sina zemlje Hercegove – dva Kovačevića, zaključio je cetinjski list u 84. broju koji je štampan u oktobru 1913. godine.

  • Vjesnik je izlazio na Cetinju dva puta nedeljno kao nastavak Cetinjskog vjesnika. Zadržao je njegovu numeraciju brojeva i godišta. Od 1914. godine izlazio je kao dnevni list.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad