Srbija

Čovjek koji je odložio bombardovanje: “Jovan Milanović – najveći srpski obavještajac”

Foto: Borba

U punoj svečanoj sali Doma Vojske održana je promocija knjige “Jovan Milanović – najveći srpski obaveštajac” koju potpisuju bivši načelnik katedre društvenih nauka i redovni profesor sociologije na Vojnoj akademiji u Beogradu Ilija Kajtez, penzionisani pukovnik Vojske Srbije i potpukovnik u penziji i bivši oficir Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan

General-potpukovnik u penziji Jovan Milanović obaveštajnom operacijom koju je izveo u sedištu NATO pakta u Briselu i time odložio agresiju na SR jugoslaviju, stao je rame iz rame sa malobrojnim herojima današnjice, poručio je profesor dr Ilija Kajtez, penzionisani pukovnik Vojske Srbije na promocija knjige “Jovan Milanović – najveći srpski obaveštajac”.

Kajtez je poručio da danas nema mnogo heroja u našem narodu, ali da su među njima naši čestiti oficiri kao što su Milenko Pavlović, Ratko Mladić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Veljko Radenović, Božidar Delić i Jovan Milanović – najveći srpski obaveštajac.

Promocija knjige održana je u svečanoj sali Doma Vojske, a potpisuju je bivši načelnik katedre društvenih nauka i redovni profesor sociologije na Vojnoj akademiji u Beogradu pukovnik u penziji Ilija Kajtez i bivši oficir Kontraobaveštajne službe potpukovnik u penziji Ljuban Karan. 

“Ova knjiga je potpora svim snagama koje se nalaze na časnom putu”, rekao je Kajtez, uz isticanje:

“Ako mi ne sačuvamo naše ime, korene, veru, manastire, neće nas prepoznati Gospod i Carstvo nebesko.”

Zaštita i očuvanje korena je upravo ono što je Jovan Milanović uradio u, kako je autor istakao, “nama zlom Briselu, u sedištu NATO pakta koji je zločinačka organizacija”.

“Bez Toplice, bez kosovskog korena, Jovan Milanović iz sve škole, uz sve genijalnosti, sposobnosti, predanosti, ne bi mogao da uradi ništa značajno”, ukazao je Kajtez. 

Govornici su istakli značaj Milanovićevog porekla iz herojskog topličkog kraja, jer je obaveštajac zadojen patriotizmom i pričama o slavnim srpskim korenima, ponajviše iz topličkog kraja, zbog čega se i upustio u rizik operacije koju je izveo i nadmudrio NATO.

Govornici su bili i recenzenti prof. dr Radovan Radinović, general-potpukovnik u penziji i i prof. dr Milan Mijalkovski, pukovnik u penziji, prof. dr Branko Krga, general-pukovnik u penziji i nekadašnji načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije, kao i nekadašnji šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović. 

Recenzenti knjige govorili su o teškim vremenima u kojima se nalazila SRJ neposredno pre nelegalne NATO agresije.

Živadin Jovanović prisetio se kako je došlo do toga da baš on, tada kao zamenik šefa diplomatije SRJ predloži Milanovića za službu u Briselu, kao i koliko će ta odluka kasnije biti značajna za naš narod i državu.

Branko Krga ocenio je da je Milanovićevo delo izuzetno značajno za čitav srpski narod i da će se o tome tek pričati.

Ništa nije tražio, jer mu je najveće priznanje to što je pomogao da imamo manje žrtava“, istakao je Krga.

Reč je uzeo i direktor Vojnoobaveštajne agencije general-major Zoran Stojković, koji je ukazao da oni u službi baš i ne vole puno da pričaju, niti da se o njima priča i piše. Stojković je dodao da je, nakon čitanja knjige “Jovan Milanović – najveći srpski obaveštajac” shvatio koliko je afirmativna i donekle promenio mišljenje, jer javnost treba da zna koliko je značajan obaveštajni rad, kao i Milanovićev čin.

Zbog ove knjige i veliki broj mladih poželeo je da se bavi obaveštajnim radom, koji jeste izazovan, ali je izrazito značajan za bezbednost i funkcionisanje države. 

General-major u penziji Miloš Đošan, koji je komandovao jedinicama PVO na KiM, ukazao je da je i za odbranu zemlje u tehničko-taktičkom smislu bilo izuzetno značajna operacija koju je izveo Milanović. 

Reč je uzeo i slavni obaveštajac Jovan Milanović koji se zahvalio prisutnima zbog velikog interesovanja, a onda je otkrio javnosti nepoznate detalje svog operativnog rada.

“Na osnovu analize, Vrhovni savet odbrane je odlučio da za kratko vreme, samo mesec ili dva, januara 1995. odem u Brisel. Obukao sam civilno odelo, izmislio lažnu biografiju i četiri godine bio među njima , a da nisu znali da sam bio oficir”, prisetio se Milanović.

Naveo je da je prvi značajan kontakt sa vojnim atašeima bio preko svetkovine koju je organizovala Grčka pravoslavna crkva.

General-potpukovnik u penziji i najveći srpski obaveštajac Jovan MilanovićРТ Балкан/Јелена Марковић

Milanović je naveo i da je znao koliko je opasno to što ulazi u NATO osinjak, Ukazujući i da mu je život bio ugrožen kasnije kao i da sada ne može da se kreće van Srbije, ali da je ponosan na sve što je učinio, kao i da bi sve ponovio. 

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad