Identitet

Čitanka za četvrti razred iz 1909

Svaka srpska škola i svi Srbi đaci slave Svetoga Savu, prvog srpskog prosvetitelja. Svaki đak 4. razreda treba da zna lijepo otpojati i crkveni i svoj svečarski, pa i svetosavski tropar, kondak i da zna sve glavnije iz života svog sveca

Škola
Foto: in4s.net

Svaka srpska kuća ima po jedan dan u godini koji osobito slavi, to je krsno ime, sveti ili blagdan, slava, svečarstvo. Svaka srpska škola i svi Srbi đaci slave Svetoga Savu, prvog srpskog prosvetitelja, riječi su kojima je školstvo knjaževine Crne Gore đacima četvrtog razreda osnovnih škola objašnjavalo viševjekovne srpske tradicije, kao i značaj njihove privrženosti svetosavlju.

Kako bi pomogli tadašnjim desetogodišnjacima da shvate značaj vjere i tradicionalnih običaja, kao i neophodnost čuvanja svog vjerskog i nacionalnog identiteta, u čitankama iz 1909. godine za četvrti razred, školstvo knjaževine dočaralo je koliko je drevan običaj slavljenja krsnih slava kod Srba koji njima ostaje u nasledstvo od svojih roditelja i srpskih predaka.

Čitanka iz 1909. godine za četvrti razred osnovnih škola u knjaževini Crnoj Gori


– Te slave su, još iz onog doba kad su naši stari iz svoje mnogobožačke vjere prešli u vjeru hrišćansku. Najviše ima svečara na Nikoljdan, Jovanjdan, Đurđevdan, Mitrovdan i Aranđelovdan. Kad koja porodica slavi, vidi se po ikoni što stoji u začelju u sobi, pisalo je u čitankama za djecu osnovnih škola.

Škole su učile djecu da je svaka krsna slava toliko bitna da se ne smije mijenjati, da to niko ne radi – i da je veoma bitno tradiciju održati život jer se ona, kako je pisalo, prenosi sa koljena na koljeno.

put, Osam
Sveti Sava (Rastko Nemanjić). prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve od 1219. godine
A, kako se dodatno objašnjavalo tadašnjim mališanima – slavu slavi i svaka opština i taj dan svi slave zajedno.

Posebno je ipak naglašeno da svi slave Svetog Savu, prvog srpskog prosvetitelja. Đacima je poručeno da je to jedan od najvažnijih dana za sve Srbe.

Čitanka iz 1909. godine za četvrti razred osnovnih škola u knjaževini Crnoj Gori
– Svaka srpska škola i svi Srbi đaci slave Svetoga Savu, prvog srpskog prosvetitelja. Svaki đak 4. razreda treba da zna lijepo otpojati i crkveni i svoj svečarski, pa i svetosavski tropar, kondak i da zna sve glavnije iz života svog sveca, pisalo je u čitankama štampanim 1909. godine na Cetinju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad