Vijesti

Cijene nafte porasle prema 73 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, podržane procjenama analitičara da će vodeći proizvođači nakon pojave nove varijante koronavirusa odustati od planiranog povećanja snabdjevanja na početku nove godine.

Foto: Kurir

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila 3,25 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,48 dolara. U utorak je zaključila trgovinu u minusu 2,87 dolara. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 3,01 višoj cijeni, od 69,19 dolara. U utorak je zaključila trgovinu u minusu 3,77 dolara.

Tržišta je uznemirila izjava šefa farmaceutske tvrtke Moderna da vakcine možda neće biti efikasna zaštita protiv nove varijante koronavirusa omnikron, koja je podstakla zabrinutost za potražnju za naftom.

Pažnja se preusmjerila na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte kojima bi trebalo da se pridruže i njihovi saveznici među nezavisnim proizvođačima predvođeni Rusijom.

Neki analitičari očekuju da će OPEC+ odgoditi planirano povećanje ponude za 400 hiljada barela dnevno u januaru zbog potencijalnog udara na potražnju koji bi mogla donijeti ograničenja putovanja uvedena kako bi se spriječilo širenje omikrona.

Nekoliko ministara članica grupe OPEC+ već je izjavilo da nema potrebe za promjenom kursa. Čak i kada bi grupa odlučila nastaviti postupno povećavati proizvodnju kao što je planirala prije pojave omnikrona, neke bi zemlje mogle imati teškoća s plasiranjem na tržište dogovorene količine barela, napominje Reuters.

Istraživanje koje je agencija provela pokazalo je da je OPEC u novembru crpio 27,74 miliona barela dnevno, za 220 hiljada barela dnevno više nego u oktobru, ali manje od dogovorene 254 hiljade, predviđene sporazumom za članice naftnog kartela.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 71,01 dolara, što znači da je bio 3,19 dolara jeftiniji nego dan ranije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad