Portal ODBRANA

Politika

Čija imovina i nekretnine se brane na protestima ispred skupštine: Blažo Đukanović, naslednik očevog opljačkanog blaga

Nakon dva održana protesta u organizaciji DPS-a i satelitskih stranaka, te poruka, parola i zahtjeva koji su se mogli čuti sa njih, postalo je više nego očigledno da Đukanović, njegova lažna stranka i sateliti pokušavaju da podizanjem vještačkih tenzija, širenjem mržnje i ekstremizma i paničnom agresijom spriječe oduzimanje svoje nelegalno stečene imovine i podlijeganje Zakonu o njenom porijeklu.

BLAŽO ĐUKANOVIĆ, NASLEDNIK OČEVOG OPLJAČKANOG BLAGA

Blažo Đukanović je sin Mila Đukanovića, rođen 1988. godine. Već po punoljetstvu, mladi Blažo je postao milioner, jer je od strica Aca Đukanovića na poklon dobio dva poslovna prostora ukupne površine od oko 450 kvadratnih metara u Vektri, popularnom podgoričkom poslovnom kompleksu. Od izdavanja ta dva poslovna prostora “Prvoj banci“ svoga strica Aca, mjesečno je zarađivao 2.340 evra. Ali, to je samo bio početak i ulaznica u biznis po DPS modelu utemeljenom decenijama unazad, a koji se nije bazirao na preduzetništvu i slobodnoj konkurenciji, nego na bjesomučnom pljačkanju državnog budžeta i građana Crne Gore.

BLAŽO SE BAHATI U LAS VEGASU, SEN TROPEU, NJUJORKU

Ljubav prema kocki, mladi Blažo je najvjerovatnije naslijedio od svoga strica-poklonodavca Aca, pa se tako obreo i u Las Vegasu, i to zajedno sa tadašnjim Vladinim funkcionerom i vršiocem dužnosti direktora Agencije za promociju stranih investicija (MIPA) Milošem Jovanovićem.

Jovanović je u avgustu 2014. godine objavio fotografiju sa mlađim Đukanovićem i prijateljima iz jedne od diskoteka u mondenskom ljetovalištu Sen Tropeu – “Les Caves du Roy”. Na konstataciju jednog od njegovih prijatelja koji je prokomentarisao fotografiju: ”Ja stvarno ne znam o(da)kle ovom čovjeku toliko para”, bahati Jovanović je odgovorio: „Ostavila mi tetka sa Galapagosa“.

On je, između ostalih, u ljeto 2012. objavio i fotografiju na kojoj je sa Đukanovićem i prijateljima u luksuznoj osmometarskoj “linkoln” limuzini na Tajms Skveru u Njujorku. Iznajmljivanje limuzine košta nekoliko stotina dolara na sat.

Tu su i fotografije napravljene u Moskvi, Dubaiju, Ženevi, Kanadi… gdje se vozio i helikopterom. Iznajmljivanja helikoptera u Kanadi košta i po nekoliko hiljada dolara.

Jovanović je kazao da mu je Blažo Đukanović drug i potvrdio da su putovali zajedno. Pojasnio je da je u Las Vegas putovao prije tri-četiri godine, a u Sen Trope prošlog ljeta na nekoliko dana.

BB SOLAR I BB HIDRO

Nekoliko godina kasnije, 2013. godine on postaje suosnivač kompanije „BB Solar“ sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem. Prema navodima Centralnog registra Privrednog suda, osnivački kapital ove firme iznosio je svega jedan evro, što znači da su i Đukanović i Burzanović u nju uložili svega po pedeset centi. Tih pola evra pretvorile su mladog Đukanovića u vodećeg biznismena u oblasti solarne i hidroenergije u Crnoj Gori za svega nekoliko godina. Nakon toga je Blažo Đukanović postao i vlasnik firme „BB Hidro“, pa se tako upustio u svijet poslovanja sa mini hidroelektranama.

Državni Investiciono razvojni fond (IRF) obezbijedio je firmi Blaža Đukanovića, sina crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, kredit od milion i po eura za gradnju male hidroelektrane (mHE) u Kolašinu, otkriva dokumentacija u posjedu Programa za javne finansije MANS-a.

Radi se o kreditu za gradnju mHE Bistrica u Lipovu, odobrenog firmi „BB Hidro“, u kojoj mlađi Đukanović ima polovinu vlasništva, dok druga polovina pripada Podgoričaninu Ivanu Burzanoviću. Njih dvojica su partneri i u firmi „BB Solar“, gdje takođe dijele vlasništvo.

Iako je „BB Hidro“ sa Ministarstvom ekonomije koncesioni ugovor za gradnju mHE zaključio u novembru 2016., tek dvije godine kasnije je obezbijedio sredstva za finansiranje projekta. Ugovor o kreditu za gradnju mHE Bistrica zaključen je 26. decembra prošle godine sa Hipotekarnom bankom iz Podgorice, ali je novac zapravo obezbijedio IRF.

Naime, Hipotekarna banka je dan ranije, odnosno 25. decembra 2018. godine sa IRF-om zaključila posebni ugovor o kreditu, a zatim je iz sredstava Fonda odobrila i prenijela kredit firmi sina Mila Đukanovića. Time je od javnosti bilo sakriveno da je novac za kontroverzni projekat gradnje mHE u Kolašinu zapravo odobrio IRF, čiji su krediti znatno povoljniji od pozajmica poslovnih banaka, a zbog subvencioniranih kamatnih stopa predstavljaju državnu pomoć. Na čelu IRF-a je Zoran Vukčević, funkcioner DPS-a, kojem je Milo Đukanović direktni partijski šef.

VLADA MILA ĐUKANOVIĆA SUBVENCIONIŠE SINA BLAŽA

Vlada Crne Gore je zarad profitnih interesa porodice premijera Mila Đukanovića direktno prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Crna Gora potpisala sa EU i Zakon o državnoj pomoći tako što je kompanijama koje su u njihovom vlasništvu obezbijedili direktne subvencije za proizvodnju električne energije.

Naime, predlogom Zakona o energetici, koji je usvojen na vanrednoj sjednici crnogorskog parlamenta, uveo se čitav niz odredbi kojima su se suprotno zakonskim propisima omogućile subvencije za firme koje grade objekte takozvanih obnovljivih izvora energije, poput malih hidroelektrana, a koje su većinom u vlasništvu lica povezanih sa premijerom Milom Đukanovićem.

Pored „BB Hidro” kompanije Blaža Đukanovića, i „Sinergy“, kompanije premijerovog kuma, Vuka Rajkovića, direktne koristi od ovih subvencija su imale i kompanije koje su već gradile male hidrocentrale ili su tek ulazile u taj posao kao što su „Bemax“, „Hidroenergija Montenegro“ u kojoj vlasništvo ima Oleg Obradović, te „Čelebić“ podgoričkog građevinskog tajkuna i bliskog premijerovog poslovnog saradnika.

Zahvaljujući subvencijama, koje plaćaju potrošači kroz račune za struju, sin crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, Blažo Đukanović projektovao je da će njegovoj suvlasničkoj firmi „BB Hidro“, za 12 godina rada male hidroelekrane (mHE) Bistrica u Kolašinu, ostati tri miliona eura čistog profita, a za to vrijeme će državi Crnoj Gori biti plaćeno samo 250 hiljada koncesione naknade, saopšteno je danas iz nevladine organizacije (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

„Za isti period su godišnje profitne stope „BB Hidro“ (odnos između profita i prodaje struje) projektovane između nestvarnih 50 i 60 odsto, što ukazuje da se radi o enormno profitabilnom biznisu, koji je zasnovan na neopravdanim subvencijama za crnogorske potrošače. U ekonomiji se visoko profitabilnim kompanijama smatraju one sa profitnom stopom većom od 15 odsto. Sve ovo otkriva biznis plan za izgradnju mHE Bistrica u Kolašinu, koji je urađen u oktobru 2018. godine, a koji je u posjedu nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu. Ova mHE počela je rad prošle godine i od tada je na računima potrošača“, ističe se u saopštenju ASP koje potpisuje Ines Mrdović, pravna savjetnica pri ASP.

BLAŽO PODMIRUJE OČEVE DUGOVE

Posao mu toliko dobro išao da je i sam njegov otac Milo jednom rekao kako je Blažo daleko bogatiji od njega. Blažo je svojim bogatstvom podmirio i Milove dugove „Atlas banci“ čiji vlasnik biznismen Duško Knežević, koji je nekada bio prijatelj Đukanovića i finasijer DPS-a. Blažo je ocu na poklon dao 17.000 evra sa kojim je Milo Đukanović podmirio dug prema banci duška Kneževića.

U februaru 2019. godine, nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a, Đukanović se još jednom nevješto pravdao kako on nije znao za dug na koji ga je „podsjetio“ Duško Knežević. Insistirajući na tome da tog duga suštinski najvjerovatnije i nema, ipak je donio odluku da ga pokrije dok se ne utvrdi ”konačno stanje”. Dug će, prema njegovim riječima, pokriti sin Blažo, čime se impliciralo da Milo Đukanović nema dovoljno novca da podmiri dug.

Da bi izbjegao, kako kaže bilo kakav primisao ”neregularnosti”, Đukanović je konsultovao Agenciju za sprečavanje korupcije, da li je dozvoljeno da njegov dug plati sin. Iz Agencije su, očekivano, dali potvrdu da je takva operacija regularna.

PANDORA PAPIRI

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. godine tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza mreže kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara, navodi se u saopštenju Istraživačkog centra MANS-a koji je učestvovao u globalnoj istrazi Pandora papiri.

Kako se dalje navodi, sin predsjednika Crne Gore Blažo je iskoristio strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Globalnu istragu o offshore finansijskim poslovima pod nazivom “Pandora papiri“ vodio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

Baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge u zemljama poput Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname, Belizea, Kipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švicarske.

Jedna od njih je, kako navodi MANS, ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanska Djevičanska Ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

Iz ugovora, navodi MANS, vidi se da je Milo Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sinCapecastel Trust. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

U odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a, Milo Đukanović je priznao da je 2012. godine osnovao Victoria Trust, naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner. On tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom prenio na sina Blaža.

Njegov sin je potvrdio da je stvarni vlasnik kompanija Victoria Bridge Finance Ltd i Resilton Investments Ltd skrivenih na Britanskim Djevičanskim Ostrvima. No, navode iz Istraživačkog centra, nije odgovorio na naknadno pitanje o vlasništvu nad očevim trastom, a tvrdi da se ni svoga ne sjeća.

“Sjećam se da je bilo priče o njemu kao dijelu moguće poslovne strukture dok sam živio u Velikoj Britaniji, ali se ne sjećam da li je uspostavljen. Ako jeste uspostavljen, ja nisam imao nikakve veze sa njim i sigurno je davno ugašen”, rekao je Blažo Đukanović.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad