Politika

Centristička Spajićeva vlada više nije u igri?

Foto: Gov.me

Izgleda da prelazak Mehmeta Zenke u poslanički klub albanskih partija za Demokratsku Crnu Goru ne predstavlja ništa i da se očekuje mnogo veći otklon od Demokratske partije socijalista da bi njegov glas, kao odlučujući za Vladu i izbor predsjednika Skupštine, bio prihvatljiv

Odluka predsjednika Demokratske unije Albanaca Mehmeta Zenke da izađe sa liste Demokratske partije socijalista i pristupi klubu poslanika albanskih partija kod mnogih je probudila nadu da je to rješenje za formiranje 44. Vlade Crne Gore, ali sva je prilika da nije došlo ni do kakvog pomaka.

Demokratska Crna Gora nije reagovala na tu informacije i nema nikakvih komentara. Podsjetimo, Demokrate su nedavno na predsjedništvu partije donijele jednoglasnu odluku da neće pristati da odlučujući glas za izbor Vlade i predsjednika parlamenta stigne od poslanika sa liste koju je predvodila Demokratska partija socijalista.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je juče u intervjuu za “Dan” da ta partija nije promijenila taj svoj stav.

– Ko se odrekne DPS-a i njihovih kriminalnih centara moći, ko osudi njihova nepočinstva, a ruke mu ostanu čiste od njihovih nedjela, dobrodošao je da zajedno gradimo integritet institucija Crne Gore – poručio je Bogdanović.

Po svemu sudeći, politički potez Mehmeta Zenke nije dovoljan da Demokrate prihvate njegov glas, pa je skoro sigurno da neće biti ništa od centrističke vlade koju bi činili PES, Demokrate i manjinske partije.

Pojedini crnogorski političari juče su pokušali da objasne da je prelazak Zenke u drugi poslanički klub, u stvari, i njegov otklon od DPS-a.

Albanski forum nije zaslijepljen vlašću

Što se tiče saradnje sa Demokratama, od 2019. godine u Tuzima smo u koaliciji, zajedno sa ostalim albanskim partijama, to jest AA, DUA, DSA, i poslali smo DPS u opoziciju, podsjetio je Dukaj.

On je dodao da je saradnja sa Demokratama nastavljena i u novom mandatu lokalne vlasti.

– Albanski forum je osvojio aspsolutnu većinu u Tuzima, ali nijesmo bili zaslijepljeni vlašću, nego smo u Tuzima nastavili da vodimo uspješno opštinu, zajedno, i time pokazali da nijesmo zaboravili njihov odlučujući glas 2019. godine da pošaljemo DPS u opoziciju – rekao je Dukaj.

Kako je poručio, svako ko želi saradnju na partnerskoj osnovi, u klubu imaju tri poslanika, sa kojima se mogu dogovoriti bez papira, na datu riječ i ispruženu ruku, kao što je njihova tradicija.

Poslanik i potpredsjednik Socijaldemokrata Boris Mugoša podsjetio je da poslanik Mehmet Zenka nije bio na listi DPS-a, nego na listi koalicije “Zajedno” (DPS, SD, LP i DUA)

– Nakon izbora, mi, poslanici SD, odlučili smo da formiramo zaseban poslanički klub, kolege iz DPS svoj klub, a kolega Zenka će biti dio zasebnog kluba sa Albanskim forumom – naveo je Mugoša u objavi na Tviteru.

Politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj kazao je da je politika živi proces.

– Saradnje se šire, ali i smanjuju, bitno je ostati dostojan. Jedini politički subjekt u Crnoj Gori koji je širio saradnju, bez isključivosti, sa svim partijama u Crnoj Gori jeste Albanski forum – saopštio je Dukaj.

On je kazao da je ta partija, svoju politiku izgradila na uvažavanju svih, bez bilo kakvih razlika, ali uvijek znajući da sprovodi svoju politiku.

– Sa nama su svi bili uvijek načisto, za prosperitet i razvoj države Crne Gore na svim poljima i procesima – istakao je Dukaj.

Dodao je da je Albanskom forumu drago što su nastavili saradnju sa DUA.

– Ovaj čin dogovorili smo odmah nakon parlamentarnih izbora, ali smo čekali druge albanske partije da nam se priključe, jer to je jedini put napretka. Od sada smo i formalno svi mi iz kluba jedno, i tako ćemo nastaviti, tako da ko god misli da politički isključuje DUA iz političke saradnje isključio je i Albanski forum – poručio je Dukaj.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad