Vijesti

Centralna banka: Ukupan priliv stranih investicija 599,9 miliona, odlilo se 247,6 miliona

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u septembru je iznosio 599,9 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 247,6 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Foto: Politika

Neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 352,3 miliona eura, što je dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 18,4 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat rasta vlasničkih ulaganja”, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 69,6 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 178 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 302,9 miliona eura, što čini 50,5 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 184,3 miliona eura, a u preduzeća i banke 118,6 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 231,2 miliona eura, što je 25,9 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad