Društvo

CdM-u smeta što Srbija slavi Lubardu, ali im ne smetaju izdašni ugovori od srpskih kompanija

Protivljenje nacionalnom osjećanju, koje je lično pravo svakog pojedinca, nigdje nije izraženo kao u Crnoj Gori. I svako može biti Hrvat, Albanac, Crnogorac sa kanadskim pasošem… ali ako je rođen u Crnoj Gori, pri tome je svjetski uspješan, ali se izjašnjava kao Srbin, e tu nastaje problem. Makar na portalu CdM koji je zamjerio što se u ambasadi Srbije u SAD-u obilježava 115 godina od rođenja Petra Lubarde, jer kako to da oni svojataju slavnog slikara kad je rođen u Crnoj Gori.

Foto: Facebook

Kratak presjek za one koji bi čuvenom slikaru da promijene i nacionalnost, ali ih on sam demantuje. U pismu (koje je sačuvano), a povodom izložbe u Parizu, Lubarda se obraća Dragi Kolariću i između ostalog mu kaže sledeće:

„Kako ne znam ko šalje podatke o autoru koji će izaći u katalogu (a znajući da se u tom obimnom poslu može podkrasti greška), rešio sam da pošaljem sledeće i jedine tačne biografske podatke o meni. To su: Petar Lubarda, rođen 1907. godine, Ljubotinj; Srbin; živi u Beogradu, Iličićeva br. 1. Što se tiče aranžiranja same izložbe, ja ću biti slobodan da zamolim sledeće: ukoliko se izložba aranžira po republikama, odnosno po nacionalnom ključu, da kao što je razumljivo – budem u sastavu drugova-kolega SR Srbije“, decidno je naveo Lubarda u pismu.

Zamjerka CdM-a, koji kontinuirano prenosi tekstove usmjere protiv Srpske pravoslavne crkve, Srbije ali i Srba, na obilježavanje 115 godina od rođenja Lubarde bi se mogla okarakterisati i kao neutemeljeni šovinizam koji je prisutan i u drugim zemljama. Pa tako je Hrvatska prisvojila Marka Pola jer je rođen na Korčuli i naljutila Italijane, takođe i najvećeg srpskog naučnika Nikolu Teslu, ali zanimljivo ovom logikom ne žele da prisvoje Momčila Đujića, rođenog isto na teritoriji današnje Hrvatske.

Možda CdM unosi i sumnju u to da je Kosovski boj istorijska bitka srpskog naroda koju je oslikao Lubarda.

Zanimljivo je, a i krajnje je licemjerno što CdM-u mnoge srpske stvari smetaju, ali ne i to što imaju izdašne ugovore od srpskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori.

(Adria)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad