Svijet

Burlinsko jezero: 50 nijansi roze u samom srcu Altaja

Foto: Borba

Jedno od najljepših ruskih jezera, Burlinsko jezero, smješteno je u samom srcu altajskog kraja i okruženo nepreglednim stepskim predjelima, a njegova specifična roze boja koja se mijenja zavisno od temperature vazduha svake godine privlači veliki broj turista i ljubitelja uzbudljivih putovanja i „instagramičnih“ fotografija.

50 nijansi roze boje

Prvi utisak koji se stiče kada se ugledaju rozikasti predjeli Burlinskog jezera jeste da ste sletjeli na drugu planetu, ili da ste greškom zalutali na snimanje nekog naučno-fantastičnog filma: teren po kome hodate je mek toliko da gotovo da propadate u zemlju sa svakim načinjenim korakom, dok se u daljini naziru gomile soli na ružičastom horizontu kome se ne vidi kraj.

Glavni „krivac“ za nestvarnu boju jezera, koja se najčešće vezuje za egzotične destinacije poput Australije, Senegala ili Bolivije, jesu mikroskopske alge, koje tokom svog životnog vijeka proizvode pigment koji Burlinko jezero boji najrazličitijim nijansama roze boje. Površina Burlinkog jezera je nešto veća od 30 kvadratnih kilometara, dok njegova dubina rijetko gde premašuje 1 metar, a u uslovima ekstremne koncentracije hlorida, u njemu ne uspijeva ni jedna druga vodena biljka, niti životinja.

Ipak, aktivnost algi najveća je tokom vrelih letnjih dana, pa tada i boja jezera postaje intenzivnija i raznolikija – od blijedo roze, preko intenzivno ružičaste, pa sve do boje maline, Burlinsko jezero ljeti postaje poput umjetničkog platna koje je oslikao neki slikar impresionista sa kraja 19. vijeka.

Burlinsko jezero je „slanik Rusije“

Burlinsko jezero jedan je od glavnih centara industrije soli u Rusiji, a ova privredna grana razvila se u altajskom kraju prije više od dvije stotine godina, kada je Petar I čitav region oko Burlinskog jezera nazvao „slanikom Rusije“. So dobijena sa ovog područja bila je vrhunskog kvaliteta još u stara vremena carske Rusije, a čak je i Katarina II donijela odluku da se baš ova, roze so iz Burlinskog jezera, servira na carskoj trpezi.

Rezerve soli u Burlinskom jezeru gotovo su nepresušne, a na njegovom dnu nataloženo je toliko, da se od otkrića pa sve do danas ona nije iscrpjela. Štaviše, sakupljanje je proces koji se vrši po jedinstvenim tehnologijama lokalnog stanovništva, a turisti koji posjećuju ovo mjesto nerijetko i sami prisustvuju njenom crpljenju sa jezerskog dna.

(RT Balkan)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad