Srbija

Bugarska uvela porez na ruski gas, ugrožena i Srbija

Foto: canva stock

Bugarska je uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije u EU, što bi, kako neki smatraju moglo da ugrozi snabdijevanje, između ostalih Mađarske i Srbije.

Nova uredba stupa na snagu odmah, a uvedena taksa iznosi 20 bugarskih leva (10,23 evra) po megavat-satu, ili otprilike 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji tranzitira kroz zemlju.

Naknada čini oko 20 odsto trenutne cijene gasnih fjučersa u čvorištu „Titl transfer fasiliti“ u Holandiji, što je evropski standard za ovu robu.

Ruski energetski gigant „Gasprom“ je do 2022. godine bio jedan od ključnih snabdjevača Bugarske gasom iz gasovoda, ali je, nakon što su lokalne vlasti odbile da plaćaju gorivo u rubljama, direktan izvoz u tu zemlju obustavljen.

Iako Bugarska više ne uvozi gas iz Rusije za domaću upotrebu, ona je ostala jedna od rijetkih ruta za njegovu isporuku u EU nakon što su se tokovi smanjili zbog sankcija uvedenih Moskvi, i sabotaže gasovoda Sjeverni tok.

Prema procjenama „Blumberga“, otprilike polovina ruskog gasa namijenjenog EU trenutno ide preko Bugarske, ulazeći preko gasovoda Turski tok.

Eksperti upozoravaju da bi novi bugarski porez mogao da ugrozi snabdijevanje niza zemalja južne Evrope, uključujući Mađarsku i Srbiju, koje se i dalje oslanjaju na Rusiju za većinu svojih potreba za gasom.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je tu mjeru „neprihvatljivom“.

„Čini se da postoje novi pokušaji da se ugrozi sigurnost snabdjevanja Mađarske energentima i da se onemogući mađarsko-ruska energetska saradnja, uključujući transport prirodnog gasa. Da država članica Evropske unije ugrozi snabdjevanje gasom drugoj članici EU, suprotno je evropskoj solidarnosti, pravilima i neprihvatljivo je“, rekao je Sijarto.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad