Društvo

Budva predala finalnu aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2028.

Foto: canva stock

Budva je prema propozicijama Evropske unije uspješno predala finalnu aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine.

Poslije prošlogodišnjeg ulaska u finale kandidature „Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture“, ovo je novi veliki uspjeh za Budvu, Boku, ali i cijelu Crnu Goru, koji značajno doprinosi poboljšanju međunarodnih odnosa i ugleda u svijetu.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović je ovim povodom izjavio:

„Izražavam veliko zadovoljstvo što je Budva kvalitetno, otvoreno i participativno sprovela kandidaturu i konačno, uspješno predala veoma zahtjevnu Aplikaciju EU komisiji za titulu Evropske prestonice kulture. Jedini način da se aplikacija kvalitetno uradi i blagovremeno preda, te da se u Briselu pobijedi, bio je da institucije i vaninstitucionalna scena pokažu zajedništvo i kvalitetno i intenzivno sarađuju, striktno u skladu sa EU propozicijama kandidature, poštujući zakon. To smo svi zajedno i uspjeli“, rekao je Jovanović.

On se zahvalio svima koji su učestvovali i ovom projektu.

„Zahvaljujem se građanima, umjetnicima, stvaraocima u kulturi, ekspertima, organizacijama i institucijama koje su, nesebično i predano radeći, učestvovale u izradi aplikacije, a posebno zaposlenima u Opštini Budva na nemjerljivom doprinosu u ovom najvažnijem projektu kulture. Zajedno smo uspjeli i zajedništvo je ključ uspjeha ove jedinstvene kandidature. Posebno se zahvaljujem Predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, Predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i Ministarki kulture i medija Crne Gore Maši Vlaović, koji su snažno podržali ovaj projekat od nacionalnog značaja“, kazao je Jovanović.

Pokretač i koordinator kandidature „Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture“ Dušan Kaličanin je povodom predaje finalne aplikacije izjavio:

„Veliki trenutak za Budvu, Boku i Crnu Goru. Pokazali smo ozbiljnost i zrelost i uspjeli svi zajedno da predamo kvalitetnu finalnu aplikaciju za najveći projekat Evropske Unije u kulturi. Ovo što smo postigli, partnerstva koja smo uspostavili, projekti koje smo pokrenuli, već značajno doprinose razvoju međunarodnih odnosa i ugleda države u svijetu, unapređenju odnosa sa Evropskom unijom, razvoju kulture, vaninstitucionalne scene, kreativnih industrija i privrede, kao i kvaliteta života građana Budve, Boke i čitave Crne Gore“, rekao je Kaličanin, pa dodao:

„Zahvaljujem se Opštini Budva, opštinama Boke i svim pomenutim institucijama i vodećim ličnostima Crne Gore na kontinualnoj i iskrenoj podršci. Zahvalnost dugujemo i svim kulturnim i umjetničkim institucijama i vaninstitucionalnoj sceni, nevladinim organizacijama i pojedincima bez čije energije, želje, znanja i volje ova kandidatura i ulazak u finale ne bi bili mogući. Njihovi napori, brojne tribine, konferencije i građanske inicijative i sve što je do sada učinjeno daju nam za pravo da verujemo da idemo na pobjedu u Briselu“, kazao je Kaličanin.

Predaji finalne aplikacije pored predstavnika Opštine Budva, prisustvovali su predstavnici grupe građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i vodi kandidaturu, brojnih partnerskih NVO i institucija.

Na kraju je istaknuto je da se 14.9.2023. godine očekuje posjeta delegacije EU panela nezavisnih kulturnih eksperata i da se aplikacija brani u Briselu 19.9.2023. godine.

Konačna odluka o nosiocu titule Evropske prestonice kulture za 2028. godinu biće javno saopštena u Briselu 20.9.2023. godine.

Javnost je pozvana da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prati, uključi se i podrži crnogorsku kandidaturu koja je povezujući stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, ušla u finale i nalazi se na korak do pobjede.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad