Srbija

Brza pruga do Skoplja će unaprijediti odnose Srbije i Sjeverne Makedonije

Foto: Borba

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je sa makedonskim kolegom Blagojem Bočvarskim potpisao Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja, za koji će dvije države zajednički zatražiti sredstva od Evropske unije.

Sporazum je potpisan u prisustvu premijera Srbije i Sjeverne Makedonije Ane Brnabić i Dimitra Kovačevskog.

Premijerka je rekla da potpisani memorandum kao i juče otvoreni sajam Vinska vizija Otvoreni Balkan doprinosi unapređenju odnosa prijateljskih zemalja. Buduća brza pruga biće napravljena za brzine do 200 kilometara na čas.

Memorandum sa Sjevernom Makedonijom još će bolje povezati dva naroda

Brnabić rekla je danas da su potpisivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti željezničkog saobraćaja između Srbije i Sjeverne Makedonije dvije zemlje trasirali put za budući razvoj i povezivanje dva već prijateljska naroda.

„Željeznička infrastruktura je prioritetna infrastruktura i po transportnoj strategiji željeznički saobraćaj je u ovom trenutku i za Evropu, ali i čitav svijet najvažniji saobraćaj, jer je ekološki najprihvatljiviji i najefikasniji vid saobraćaja“, rekla je premijerka nakon što su memorandum potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i njegov makedonski kolega Blagojem Bočvarskim.

Ona je dodala da je Srbija posvećena izgradnji i unapređenju željezničke infrastrukture u koju su uložena značajna sredstva.

„Završili smo brzu prugu između Beograda i Novog Sada. Do 2024. godine završavamo i dionicu između Novog Sada i Subotice i imaćemo završenu dionicu od Beograda i mađarske granice. Očekujemo da do kraja 2025. godine i mađarska strana završi svoju dionicu između Budimpešte i granice sa Srbijom. Nastavljamo dalje investicije u saradnji i partnerstvu uz ogromnu finansijsku podršku i kroz grant sredstva i kroz kredite. Nastavljamo da ulažemo i u željeznički koridor 10 modernizacijom pruge između Beograda i Niša“, naglasila je Brnabić.

(Tanjug)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad